Chimie, întrebare adresată de Iuliia, 10 ani în urmă

Reacţiile permanganatului de potasiu cu acidul sulfuric şi cu apa.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antrenorul
34
Banuiesc ca te intereseaza pentru chimie organica, deci prima ecuatie o voi scrie sub forma:
KMnO4  +  H2O  -->  KOH  +  MnO2  +  [O]

In KMnO4 numarul(gradul) de oxidare al Mn este +7.
In MnO2 numarul(gradul) de oxidare al Mn este +4.

Sistemul redox:

O(2-)  -  2e  -->  O(0)
Mn(+7)  +  3e  -->  Mn(+4)

Pentru a egala numarul electronilor cedati cu cei acceptati, inmultim cu  3 procesul de oxidare a oxigenului si cu 2 procesul de reducere a manganului.

3O(2-)  -  6e  -->  3O(0)
2Mn(+7)  +  6e  -->  2Mn(+3)

Deci punem coeficientii 2 la KMnO4 si la MnO2 si coeficientul 3 in fata la [O], apoi egalam atomii de potasiu punand coeficientul 2 in fata KOH. In sfarsit, verificam legea conservarii atomilor pentru atomii de H.
Ecuatia egalata se scrie:

2KMnO4  +  H2O  -->  2KOH  +  2MnO2  +  3[O]

Aceasta ecuatie se mai poate scrie si sub forma:

4KMnO4  +  2H2O  -->  4KOH  +  4MnO2  +  3O2

Asadar am scris [O] ca si O2, deci dubland numarul atomilor de oxigen, in acest caz si coeficientii s-au dublat(fata de ecuatia scrisa cu [O]).




Acum ecuatia reactiei dintre KMnO4 si H2SO4

Scrisa ca in prima situatie(vezi reactia KMnO4 cu H2O), avem:

KMnO4  +  H2SO4  -->  K2SO4  +  MnSO4  +  H2O  +  [O]

In MnSO4 numarul(gradul) de oxidare al Mn este +2.

Sistemul redox:

O(2-)  -  2e  -->  O(0)
Mn(+7)  +  5e  -->  Mn(+2)

Inmultim cu 5 procesul de oxidare al oxigenului si cu 2 procesul de reducere al Mn.

5O(2-)  -  10e  -->  5O(0)
2Mn(+7)  +  10e  -->  2Mn(+2)

Punem coeficientii 2 la KMnO2 si la MnSO4 si coeficientul 5 la [O]. atomii de potasiu sunt egalati, deci coeficientul K2SO4 va fi 1. Egalam acum atomii de sulf punand coeficientul 3 la H2SO4, dupa care egalam atomii de H si de O punand coeficientul 3 la H2O.
Ecuatia egalata se scrie:

2KMnO4  +  3H2SO4  -->  K2SO4  +  2MnSO4  +  3H2O  + 5[O]

Aceasta ecuatie se mai poate scrie si sub forma:

4KMnO4  +  6H2SO4  -->  2K2SO4  +  4MnSO4  +  6H2O  +  5O2

Deci scriind O2 in loc de [O], coeficientii s-au dublat in acest caz.

Iulia, asta este parerea mea. Verifica si tu.


Alte întrebări interesante