Istorie, întrebare adresată de teodorica66, 8 ani în urmă

REALIZAȚI O COMPUNERE DESPRE PARTICIPAREA ROMÂNIEI LA 1 R.M IN CARE SĂ INSERAȚI TERMENII: ANTANTA NEUTRALITATE CONTRAOFESIVĂ MĂRĂȘTI MĂRĂȘEȘTI OITUZ FERDINAND GEN: H BERTHELOT PACEA RUȘINOASĂ MAREA UNIRE .​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de magdabutnaru26
1

Răspuns:

La izbucnirea Primului Război Mondial în 1914 România era nepregatita din punct de vedere militar .Astfel,Consiliul de Coroana de la Sinaia din 3 august 1914 a decis declararea neutralității.

Doi ani mai târziu, în 1916,Antanta ne cere intrarea în război, din dorința de a determina Puterile Centrale sa slăbească opoziția la Verdun .Trupele române trec Carpații însă contraofensiva germanilor și austro-ungarilor are succes dat fiind armamentul performant al acestora în comparație cu cel al romanilor .Românii suferă înfrângeri iar regele și guvernul se retrag la Iași. Datorita frontului avantajos din punct de vedere geografic ,romanii reușesc sa oprească înaintarea Puterilor Centrale în iulie -august 1917 la Mărăști ,Mărășești si Oituz .Victoria s-a datorat și instructiei oferite de Misiunea Militară Franceză condusă de generalul H. Berthelot .Odată cu ieșirea Imperiului Țarist din război România rămâne singura pe frontul de Est .În acest context ,Guvernul semnează cu Puterile Centrale pacea rușinoasă de la București. Din fericire ,documentul nu a fost semnat de Ferdinand 1 ,iar tratatul a fost considerat nul .

Astfel,romanii au fost văzuți drept învingători la Conferința de pace de la Paris din 1919 și a obținut ceea ce si-a dorit : Marea Unire .

Alte întrebări interesante