Limba română, întrebare adresată de LpsPopular, 8 ani în urmă

Realizați un eseu cu titlul "Meșterii bijutieri de ieri și de azi". Evoluția activității realizate de bijutieri,ce unelte folosesc,metalele folosite și un model de bijuterie.(pentru modelul de bijuterie am nevoie de o imagine cu o bijuterie)

DAU CORONIȚĂ ȘI FOLLOW + PUNCTE MULTE ȘI STELUȚE!!!!
E URGENT! ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Știu că nu e pentru limba română dar nu prea cred că ar fi văzut cineva dacă aș fi pus la tehnologie...​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Komisarul
40

Răspuns:

Interesanta tema!

Cu siguranta nu ti-ar fi raspuns nimeni, dar uite ca eu voi incerca!

Bijuteriile au fost, sunt si vor ramane lucruri valoroase in viata noastra a tuturora. Asa cum ai vazut probabil, timpurile moderne au dat posibilitatea si baratilor ssa poarte biuterii, nu doar femeile. Voi incepe cu sfarsitul, adica cu timpul actual in ceea ce privesc mesterii bijutieri.  

O bijuterie executata cu mult rafinament, atrage imediat privirea. Insa nu stie nimeni cata munca si migala exista in spatele ei!

In comunitatile de rromi, au existat aurarii ( mesterii care faureau cu unelte rudimentare)  bijuterii din argint si uar. AStazi  mai sunt foaarte putini, meseria pierzandu-si traditia.

Meseria de bijutier inainte de 1989 era o meserie destul de cautata, scolile cu aceasta specializare fiind putine, iar locurile super-aglomerate. Dupa treminarea scolii aveai posibilitatea sa lucrezi intr-o bijuterie de stat,  sau iin cooperatie ( un fel de uniune a breslei bijutierilor dintr-o anume regiune), vand posibilitatea de a -ti desavarsi formarea profesionala.Trebuia sa ai ceva cunostinte de fizica si chimie si desen, pentru a  putea  schita, modela si prelucra aurul, argintul sau aliajele corespunzatoare. Mesterul bijutier de demult  folosea clestele cu varf plat, pe cel cu penseta,clestele chain nose , acele duble,  ciocanul cu capete din cauciuc, anvil de otel ( un fel de menghina), pile de tot felul si toate marimile, mandrelul pentru marimea inelelor,  mandrel pentru bucle, zale, focul  etc.

Lucrul presupunea efort fizic, rabdare, maiestrie, fiindca inainte de a prelucra mesterul bijutier trebuia sa schiteze modeul care urma a fi executat din aurul, argintul sau platina bruta!

Astazi, meseria de bijutier nu mai este la moda, fiindca noi, cei de azi, preferam sa importam bijuterii executate in alte tari, cu modele din ce in ce mai complicate, facute cu ajutorul tehnologiei. Nu spun ca nu exista si la noi, insa mesterii bijutieri sunt pe cale de disparitie! ( au mai ramas doar cativa)

Explicație:


Komisarul: Ti-am raspuns pentru ca si pentru mine a fost o provocare placuta!
Alte întrebări interesante