Biologie, întrebare adresată de dvali0311, 7 ani în urmă

Realizați un eseu de 20 de rânduri cu tema Avantaje și dezavantaje ale animalelor cu sânge cald.
Dau coroană​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de HoseokAshely
2

Răspuns:

Avantajele sunt ca nu hiberneaza inafara de

bursuc si urs,animalele cu singe cald sunt mai

rapide decat cele cu singe rece.

Dezavantaje asigura conditii de viata pentru multi

paraziti, bacterii si virusi dintre care pot provoca

boli fatale.

Sunt trei termeni:

- animale homeoterme (grecescul homos = acelasi; thermos = cald) - au temperatura corpului constanta in orice mediu deoarece au mecanisme proprii de producere a caldurii (prin metabolism); de temperatura mediului intern depind toate reactiile chimice necesare vietii; enzimele au o temperatura optima de functionare pentru catalizarea acestor reactii; afinitatea substratului depinde de asemenea de temperatura.

- animale polikiloterme - temperatura corpului variaza putin fata de temperatura mediului ambiant. Aici intra in principal reptilele, amfibienii, pestii. Acestea preiau din mediu caldura si o disipeaza lent; mecanismele lor interne de producere a caldurii sunt ineficiente si necesita surse externe; pentru functiile de reproducere, digestie si aparare imunitara au nevoie de caldura si cum nu o pot produce intern, o preiau din mediul ambiant; e de observat ca poikilotermele sunt adesea animale acvatice, temperatura apei variaza mult mai putin decat a aerului si are o conductivitate termica crescuta comparativ cu a aerului (apa transmite mai usor temperatura catre alte corpuri fata de aer) si din aceasta cauza animalele care traiesc in apa, in lipsa unor mecanisme izolattorii termice, adopta imediat temperatura apei. Temperatura apei la suprafata pamantului nu e chiar cea mai propice desfasurarii reactiilor chimice din interiorul celulelor vii care intra in componenta unui organism complex.

- animale heteroterme - in perioadele active sunt homeoterme; ele isi pot produce singure caldura necesara in anotimpurile calde; in anotimpurile reci isi incetinesc functiile metabolice, intra in hibernare si au temperatura apropiata de cea a mediului (unele specii de hamsteri, veverite, lilieci).

rezumat:

- animalele cu sange rece - depind de surse externe de caldura (aer, apa, nisip incalzite la soare)

- animalele cu sange cald - isi produc singure caldura prin metabolism; si ele fac schimb de caldura cu mediul, dar au si un control intern; as aminti aici si de centrul neural al reglarii termice prezent al homeoterme; la om e in hipotalamus. Oare acest centru nervos a aparut mai intai ca senzor al mediului intern apoi ca centru motor?

- animale cu sange cald uneori si sange rece alteori- isi produc caldura singure, prin metabolism, in anotimpul cald iar in anotimpurile reci hiberneaza si au temperatura similara cu a mediului.

Alte întrebări interesante