Realizați un proiect despre energia verde 500-1000 cuvinte va rog, dau coroana
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Energia verde este denumirea populara in ceea ce priveste sursele de energie regenerabila si nepoluanta. Alegerea unor astfel de surse reduce impactul pe care energia traditionala il are asupra mediului.
Acest tip de energie provine din resurse ca lumina soarelui, vant, ploaie, maree, valuri si caldura.
Energia fotovoltaica si eoliana este un exemplu de energie verde, fiind o solutie pentru inlocuirea energiei traditionale.
Energia solara este o solutie din ce in ce mai intalnita in ziua de astazi. Folosind acest tip de energie economisim resursele conventionale (petrol, gaze naturale, carbuni, etc), in plus fiind chiar prietenoase cu mediul inconjurator, fiind nepoluante.
Energia solara este consecventa si continua, ea actionand tot timpul anului si se distinge prin capacitatea sa de a fi rapid utilizata de o mare parte a populatiei rurale sau chiar urbane.
Utilizarea energiei solare presupune o investitie recuperabila, avand preturi de cost relativ scazute comparativ cu eficienta aportului energetic si- chiar mai mult – daca ne gandim la faptul ca energia solara este complet gratuita , adica in afara de investitia initiala nu vor aparea costuri ulterioare de intretinere, sistemele avnd in componenta panouri solare ale caror randamente sunt in mod obisnuit garantate 10 ani pentru mai mult de 85%.
15 la sută din energia consumată în Republica Moldova provine din surse regenerabile, în mare parte din prelucrarea biomasei. Producerea energiei verzi a crescut semnificativ în ultimii ani, în special datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană. În urmă cu șapte ani, când se lansa proiectul european Energie şi biomasă, ponderea surselor regenerabilă era de sub patru la sută. Proiectul se încheie în acest an cu rezultate care în cifre arată în felul următor: 200 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale cu sisteme moderne de încălzire pe biomasă; 156 de mii de persoane care folosesc energie verde, peste 600 de noi locuri de muncă, în jur de 100 de producători de biocombustibil şi nu în ultimul rând o reducere cu 12 la sută a importului de energie.
Mai mulţi experţi observă că piaţa energiei regenerabile din Moldova se dezvoltă totuşi in mod disproporționat. Consumul energiei din biomasă este în creştere, doar că aceasta fiind mai ieftină este utilizată în special în gospodăriile casnice. Pe când utilizarea energiilor produse de vânt şi de soare, care ar putea avea o acoperire mult mai mare, se extinde destul de lent şi pătrunde cu greu în reţele de distribuţie. Situaţia s-ar putea schimba începând cu 2018 când va intra în vigoare legea cu privire la resursele regenerabile, care reglementează, între altele, şi tarifele pentru acest tip de energie, explică Ministrul Economiei