Biologie, întrebare adresată de biancaoproiu71, 8 ani în urmă

Realizați un referat despre sol​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de emilyhouley
9

Răspuns:

Evaluarea calităţii solului implică măsurarea unor proprietăţi sau însuşiri ale solului care servesc ca indicatori sensibili la modificarea funcţiilor solului rezultate din utilizarea şi managementul resurselor de sol.

Calitatea solului nu poate fi măsurată direct deoarece ea este dată de o serie de proprietăţi ale solului rezultate în urma unor procese fizice, chimice, biologice şi mineralogice care se desfăşoară în mediul edafic. Din această cauză evaluarea calităţii solului se face indirect prin folosirea unor indicatori calitativi şi cantitativi care măsoară proprietăţile semnificative pentru procesele care au loc în sol.

Evaluarea calităţii solului se face indirect prin folosirea unor indicatori care măsoară proprietăţile semnificative pentru procesele care se desfăşoară în mediul edafic. Folosirea acestor indicatori pentru solurile degradate depinde în primul rând de capacitatea sau abilitatea lor de a furniza o informaţie sigură şi utilă necesară activităţilor de prevenire, limitare sau remediere a proceselor respective.

Cei mai adecvaţi indicatori pentru aprecierea calităţii solurilor sunt consideraţi, în general, cei care rezultă în urma unei analize de rutină şi sunt capabili să furnizeze răspunsuri utile într-un interval rezonabil de timp (1-3 ani), datorită abilităţii lor de a reacţiona prin modificări notabile (diferenţe statistice ale valorii), într-o perioadă de timp, a cărei limită superioară este propusă în prezent la 5 ani.

În comparaţie cu însuşirile fizice, chimice şi biologice ale solului, cele mineralogice oferă posibilităţi mai reduse de furnizare a unor astfel de indicatori datorate unei sensibilităţi mai scăzute la manifestările calitative ale mediului edafic, la care se adaugă o serie de aspecte legate de măsurătorile prin care se pot obţine indicatorii respectivi. Cu toate acestea însuşirile mineralogice pot oferi informaţii utile privind evoluţia unor indicatori de calitate, de natură fizică, chimică sau biologică în anumite condiţii, precum şi date referitoare la eficientizarea unor măsuri de remediere a calităţii solului afectată de modificări nedorite ale unor proprietăţi, datorită faptului că mulţi dintre indicatorii care reflectă calitatea solului sub aspect fizic, chimic şi biologic încorporează sau integrează aspecte legate de proprietăţile mineralogice ale solului (fapt demonstrate de relaţiile stabilite între anumiţi parametrii mineralogici şi indicatorii de calitate care exprimă celelalte însuşiri ale solului).”


biancaoproiu71: multumesc❤
emilyhouley: cu drag
Alte întrebări interesante