Limba română, întrebare adresată de gabriel31paco, 8 ani în urmă

Realizați un scurt eseu Primul om pe luna

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de nicoletaaa375
2

Răspuns:

Apollo 11

În 1961, Iuri Gagarin a fost primul om care a călătorit în spațiu . După 8 ani, omenirea avea să marcheze o nouă premieră: primul om pe Lună. În dimineața zilei de 16 iulie 1969, omenirea stătea cu ochii pe SUA, țara care trimitea primii oameni pe Lună: Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins, cei trei cosmonauți ai misiunii Apollo 11. La Centrul Kennedy din Florida era mare agitație: sute de fotografi aveau aparatele îndreptate spre Apollo 11, mii de oameni se strânseseră să vadă marea lansare, iar specialiștii centrului aveau atenia întinsă la maxim. La ora 9.32,  Apollo 11 a părăsit centrul, iar 12 minute mai târziu  era în orbita Pămân tului. Trei zile mai târziu, echipajul intra pe orbita Lunii, iar pregătirile pentru marele eveniment au intrat în linie dreaptă: Armstrong și Aldrin au urcat în modulul lunar Eagle, care s-a des prins de modulul de comandă Columbia, în care rămăsese Collins.

Grație scanărilor anteri­oare ale suprafeei Lunii, Armstrong și Aldrin știau exact unde trebuie să ateri­zeze: pe o suprafață plată care să permită o aselenizare fără  incidente. Însă lucrurile nu au stat tocmai așa; apropiin­ du-se de suprafaa solului, cei doi și-au dat seama că locul e de fapt unul bolovănos și au căutat o altă soluie: au trecut de pe comanda automată pe cea manuală, iar Armstrong a aselenizat într-un spaiu curat, urmând indicaiile lui Aldrin. Așa s-a reușit aselenizarea pe 20 iulie 1969, ora 16:18, cu nu­ mai 30 de secunde înainte de epuizarea combustibilului.

șase ore mai târziu, Armstrong era gata să pună primul picior omenesc într-o altă lume. Cu mai bine de 500 de milioane de oameni care îl priveau la televizor, el coboară scara modulului și rostește cuvintele: “Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”. Aldrin îl urmează la scurt timp și împreună cercetează supra­ faa Lunii, fac fotografii și strâng aproximatv 22 kilogra­ me de materie selenară, în timpul a două ore și jumătate, se arată pe site-ul oficial al NASA. Pe Lună, cei doi astronaui au lăsat steagul SUA, o placă pe care scria «Oamenii de pe planeta Pământ au pus piciorul aici pentru prima dată în iulie 1969. Venim cu gânduri pașnice în numele ome nirii»  : pe aceeași placă se re­găseau semnăturile astronauților și cea a președintelui Nixon. Într-un săculeț special, cei doi astronauți au mai lăsat o replică din aur a unei ramuri de măslin, simbol tradițional al păcii, precum și un disc de silicon cu mesaje de bună­ voină din partea președinilor americani  Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, precum și a altor 73 de lideri de stat.

Patru zile mai târziu, Columbia a aterizat în Ocea­nul Pacific, la 24 km distanță de nava de recuperare USS Hornet, pe care se afla însuși președintele Richard Nixon, gata să îi întâmpine. După 21 de zile petrecute în carantină, cei trei cosmonaui au fost primii triumfal în New York, Chicago și Los Angeles de mulțimi nerăbdătoare să îi vadă pe oamenii care au cucerit Luna. Sărbătoarea a continuat și austronauții au făcut un tur de foră în 25 de țări.


gabriel31paco: Este prea lung
nicoletaaa375: îmi pare rau, poți tăia tu unele parti pe care nu le vrei
nicoletaaa375: Eu am pus în asa fel incat sa se vada si actiunea necesara, datele despre pornirea sa pe luna ș.a.m.d
gabriel31paco: Mersi oricum
nicoletaaa375: Cu drag!
Alte întrebări interesante