Limba română, întrebare adresată de alinastavri2006, 8 ani în urmă

realizeaza caracterizarea piticului din ceas in 15-20 r
de randuri. ai in vedere urmatoarele:​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
9

Caracterizarea piticului din ceas

(pe baza fragmentului din Povestea ceasului cu inimă de Vladimir Colin (manualul de Limba și literatură română pentru clasa a VII-a, Editura Art Klett, 2019, pag. 80-81)

● Piticul din ceas este personajul pozitiv principal al narațiunii. Ocupația lui era să asigure funcționarea unui ceas: „El [...] mișca roțile dințate și bătea cu un ciocănel”.

● Din text nu putem deduce un portret fizic al său. Aflăm doar că are o căciuliță („își azvârli căciulița”) și deducem din acțiunile care se răsfrîng asupa lui (caracterizare indirectă), că este foarte mic: locuiește într-un ceas, este pus într-un sertar.

Primele trăsături morale le aflăm din caracterizarea directă făcută de autor: el este vrednic și harnic („un pitic vrednic”, „nu dormea, nu căsca și ciocănea harnic”).

Din spunsele piticului (autocaracterizare) aflăm că are o inimă bună, miloasă, dar și dornică de dreptate: „Inima ține cu oamenii nevoiași și nu-i iubește pe boierii hrăpăreți”.

Din faptele piticului (caracterizare indirectă), vedem că este milos și îngăduitor cu oamenii nevoiași: le acordă mai mult timp. În aceeași măsură, este neîncrezător și ostil față de boieri, pe care îi pedepsește învârtind ceasul foarte repede. El își dovedește astfel și curajul.

● Piticul seamănă la caracter cu meșterul ceasornicar, care era și el inimos și harnic.

● Prin intermediul acestui personaj, mic dar curajos, autorul vrea să transmită cititorilor mesajul că Binele trebuie apărat de fiecare om, pe măsura puterilor lui.

● Piticul din ceas mi se pare un personaj curajos și optimist, dar destul de naiv. Curajul lui trebuie admirat și cred că este nevoie în societate de cât mai mulți oameni care să-i urmeze exemplul.

Am punctat ideile conform planului prezentat în exercițiu.

Detalii despre cum se face caracterizarea unui personaj poți citi aici:

→ https://brainly.ro/tema/355

___________

Recomandare:

Folosește această caracterizare ca sursă de inspirație. Încearcă să o personalizezi în stilul tău propriu. Nici Brainly, nici profesorii nu susțin plagiatul și temele copiate mecanic de pe internet.

Anexe:
Alte întrebări interesante