Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Realizează, în limita a 1-1,5 pagini,o caracterizare a personajului narator (tatăl), în baza fragmentului dat:
[Scena are loc la Bucureşti, în primul deceniu al sec. al XXI-lea. Fiul lui Gabriel Liiceanu, ŞtefanMatei, este plecat de mai mulţi ani în Japonia, unde studiază filosofia.] 
       O nouă scenă care se petrecuse cîndva între noi îmi apărea în faţa ochilor. Ultima a fostcea din iarnă, cînd ai venit pentru zece zile la Bucureşti. Îţi lăsasem dormitorul meu, iar eudormeam pe o saltea pusă în living. Mai aveai o zi pînă să te întorci la Tokio. Ai venit acasă cătredouă noaptea. Credeai că dorm, pentru că lumina era stinsă peste tot. Mă amuza să anticipezfiecare gest al tău din clipa în care am auzit, afară, maşina oprindu-se şi apoi să-l fac, odată cutine, în minte, din nou. A trecut o vreme pînă să aud uşa de jos deschizîndu-se. Apoi am auzit uşa dejos, te-am văzut cum scoteai cheia din buzunarul drept al paltonului, am auzit apoi uşa de la intraredeschizîndu-se cu precauţie, am preîntîmpinat gestul scoaterii ghetelor în vestiar şi am surîsamintindu-mi indignarea japoneză cu care vituperezi orice intrare în casă încălţat, te-am urmăritintrînd în baie, am desluşit în imaginaţie zgomotul periuţei de dinţi, te-am auzit apoi ieşind, apoiintrînd în dormitor şi m-am pregătit să adorm odată cu tine.
       Şi atunci s-a petrecut ceva neaşteptat. Ai apărut, în vîrful picioarelor şi cu perna în mînă,lîngă salteaua mea. Dar n-ai pus-o pe saltea, deşi alături de mine era loc destul, ci pe covor şi te-aighemuit direct jos. Continuai pesemne să crezi că dorm. Te-am întrebat brusc, cu tonul unui omtreaz – savurînd, copilăreşte, efectul surprizei – ce se întîmplă. Ai bombănit ceva în genul: "Ce săse întîmple, mai am de stat doar o zi cu tine şi pe urmă, iarăşi, cine ştie cîtă vreme n-am să te maivăd... ", iar apoi m-ai lăsat să înţeleg că nu mai vrei comentarii şi că, gata, te-ai culcat. M-ai luatde mînă şi ai adormit.
      Şi atunci cînd valul care a pornit din piept s-a oprit într-un zîmbet uimit pe care, înîntunericul camerei, nu-l adresam nimănui, am simţit cît de vaste sînt încăperile inimii noastre.
                                                                        Gabriel Liiceanu. Scrisori către fiul meu.


În compoziţia ta, vei ţine cont de următoarele cerinţe:

I. Stabilirea, prin două argumente, a tipului uman reprezentat de personaj;
II.Comentarea a două trăsături morale ale personajului respectiv;
III. Interpretarea adecvată a atitudinii tatălui faţă de fiul său;
IV. Exprimarea viziunii proprii, în raport cu una dintre ideile ce se desprinddin secvenţa subliniată;  
V. Formularea a două concluzii proprii cu referire la relaţia dintre tată şi fiu;
VI. Referinţa convingătoare la un personaj similar, din alt text literar. 


motanudeea: Care-i secventa subiniata ? Nu vad nimic subliniat si imi trebuie pentru punctul 4.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
37
I. Stabilirea, prin două argumente, a tipului uman reprezentat de personaj.

   In primul rand tatal e tipul iubitor, iar acest lucru rezulta din felul cum descrie relatia cu fiul sau.
   In al doilea rand este tipul de tata care se sacrifica pentru fiul sau cadandu-i dormitorul sau pe perioada vizitei fiului sau.

II. Comentarea a două trăsături morale ale personajului respectiv.
    Prima trasatura morala ar fi bunatatea care rezulta din faptele tatalui, iar o a doua trasatura morala ar fi spiritul sau didactic. Desi, isi aude fiul venind prefera sa-l lase sa se descurce singur si sa nu-l dadaceasca pentru ora tarzie preferand sa-i anticipeze toate miscarile.

III. Interpretarea adecvată a atitudinii tatălui faţă de fiul său.

     Putini parinti se comporta astfel cu copiii sai, este tipul de tata ce prefera sa-si supravegheze de la distanta fiul, sa nu-l sufoce fiul cu atentia sa.

IV. Exprimarea viziunii proprii, în raport cu una dintre ideile ce se desprind din secvenţa subliniată.

      ,,Şi atunci cînd valul care a pornit din piept s-a oprit într-un zîmbet uimit pe care, în întunericul camerei, nu-l adresam nimănui, am simţit cît de vaste sînt încăperile inimii noastre.''
       Dupa parerea mea in aceasta secventa autorul isi exprima uimirea si totodata bucuria fata de gestul fiului sau de a dormi alaturi de el. Consider ca nu se astepta la acest gest .

V. Formularea a două concluzii proprii cu referire la relaţia dintre tată şi fiu.

     O prima concluzie ar fi ca relatia dintre cei doi este buna si ca distanta i-a apropiat mai mult. 
     O doua conluzie ce rezulta din text ar fi ca cei doi, mai ales fiul nu-si prea faceau confidente ,,m-ai lăsat să înţeleg că nu mai vrei comentarii şi că, gata, te-ai culcat''.

VI. Referinţa convingătoare la un personaj similar, din alt text literar.

     ,,Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Theodosie''
Alte întrebări interesante