Limba română, întrebare adresată de valeaspinu58, 8 ani în urmă

Realizează, în spațiul propus, caracterizarea personajului Toma Alimos, respectând cerințele propuse:

Foicica fagului, La poalele muntelui, Muntelui Pleşuvului, In mijlocul Câmpului... Pe câmpia verde, -ntinsă, Si de cetine coprinsă, Sade Toma Alimoş, Haiduc din Tara-de-Jos, Nalt la stat, Mare la sfat Si viteaz cum n-a mai stat. Sade Toma tolănit Si cu murgul priponit In pripoane de argint, Si mănâncă frumuşel, Si bea vin din burduşăl, Si grăieşte în ăst fel: - Închinar-aş, si n-am cui! Inchinar-aş murgului, Murgului sireapului, Dar mi-e murgul vită mută, Mă priveşte şi m-ascultă, N-are gură să-mi răspun- dă!... Că-mi venea, măre, venea Stăpânul Toma Alimoş Moşiilor Si domnul câmpiilor, Manea, slutul Si urâtul; Manea, grosul Iar la cap si la picioare Pune-mi, pune-mi câte-o floare: La cap, floare De bujor, Sa mi-o ia mândra cu dor, La picioare, Busuioc, Sa mă plângă mai cu foc. Apoi, măre, să te duci, Drumu-n codri să apuci Pân' la paltinii trăsniti, Unde-s frații poposiți. Nimeni frâul să nu-ti puie, Nici pe tine să se suie, Far'd-un tânăr sprâncenat Si cu semne de vărsat, Cu par lung si gălbior, Care-mi este frățior, Frățior de vitejie, Tovarăş de haiducie. Numai el frâul sa-ti puie Si pe tine să se suie; Tu sa-l porti si pe el bine, mine! Cum m-ai purtat şi pe S-arțăgosul;... Venea, mare, ca vintul, Ca vântul si ca gândul, Cu parul lăsat în vânt..., Cu măciuca de pământ.. Toma, mare, d-auzea, Din gurita-i cuvinta: Cei vazut Om mai vedea, Ce-am facut Om judeca; Pin-atuncea, mai firtate, Da-ti minia la o parte Si bea ici pe jumatate, Ca sa ne facem dreptate! - D-alelei, murgutule, D-alelei drăguțule, Ce-am gândit Am izbândit, Dar si ceasul mi-a sosit. Sapă-mi groapa din picior Si-mi așterne fânişor,​

Cerințele:✓ Stabileşte tipul de personaj.
✓Prezintă procedeele de portretizare (erou neînfricat în lupta cu răul.
curajos, apărător al săracilor, îndârjit împotriva stăpânitorilor,
haiduc iubit de popor, calul personaj fabulos - ajutorul haiducului..
Portretul moral).
2 p.
✓Precizează 4 trăsături ale personajului.
✓ Ilustrează trăsăturile prin referire la text.
✓ Formulează o concluzie despre personaj dat.
(personaj dinamic, caracter exceptional, haiduc neînfricat,
trăieşte în armonie cu natura, luptă cu răul...)
4 p.
✓ Realizează portretul moral:
aspect direct: naratorul-personaj; de către alt personaj
aspect indirect: caracterizare desprinsă din gânduri, fapte, atitudini, compor-
4 p.
tament cu alte personaje, limbaj, nume.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de unknownmoldova
18

Un astfel de personaj este si Toma Alimos, eroul baladei haiducesti cu acelasi titlu. El este personajul principal, fiind prezentat in toate momentele actiunii, iar insusirile sale se dezvaluie treptat, de-a lungul intregii actiuni.

Haiducul este un personaj real si individual care intruchipeaza insusirile poporului. Autorul anonim a tesut in jurul lui o aura legendara, devenind astfel un adevarat erou popular.

Personajul este un “haiduc din Tara de Jos”, al carui portret apare chiar de la inceput realizat de autor prin caracterizarea directa :”nalt la stat/ mare la sfat/ si viteaz cum n-a mai stst”.

Daca sub aspect fizic se se retin statura sa impresionanta, ochii negri patrunzatori (“Ochii-I negri arunca/ Peste campuri ce vedea“), insusirile morale se contureaza, indeosebi din atitudine, fapte, monolog, relatia cu celelalte personaje, prin caracterizarea indirecta.

Haiducul este un iubitor de natura, in mijlocul careia traieste si cu care se infrateste ca-mi sunt mie fratiori/ de poteri ascunzatori ”). Cu toate acestea, el traieste dureros sentimentul singuratatii, deoarece, fire deschisa, sociabila si generoasa, duce dorul oamenilor, simte nevoia comunicarii cu semenii.

Aparitia vijelioasa a boierului Manea este vazuta de haiduc ca un prilej de a cinsti cu cineva o cupa cu vin. De aceea sincer, prietenos, ospitalier, ii raspunde boierului cu politetea omului bucuros de intalnirea cu un semen: “Multumescu-ti, frate Mane!”.

Cu calm si stapanire de sine, cu un puternic simt al realitatii, inclinat mai mult spre prietenie si intelegere decat spre cearta, el vrea sa inlature pricinile dusmaniei: “Ce-am vazut/ om mai vedea Ce-am facut /Om judeca” si ii ofera frateste plosca : “Pan’ atuncea, mai fartate,/ Da-ti mania la o parte/ Si bea ici pe jumatate/ Ca sa ne facem dreptate.”

Corect si cinstit, crezandu-I si pe ceilalti oameni la fel, Toma este o clipa neatent, suficient pentru vicleanul Manea ca sa-l injunghie si sa fuga. Insufletit de un puternic spirit de dreptate, inzestrat cu o uimitoare tarie morala si stapanire de sine, isi leaga rana, il urmareste pe fugar si-l pedepseste, nu pentru a se razbuna, ci pentru a face dreptate in numele celor

Explicație:

in text este scris totul, trebuie sa fii mai atent/ă, sper că te-am ajutat


valeaspinu58: ms mult
TudorRoyale: Bă să-mi bag de unde pl ai copiat?
danielsemenciuc799: pasiba
r37893921: nui drept vă naibește
Alte întrebări interesante