Studii sociale, întrebare adresată de matei3486, 8 ani în urmă

Realizează un eseu de cel mult o pagină, intitulat Regimul politic în care
vreau să trăiesc, pornind de la caracteristicile diferitelor regimuri politice.
Pentru aceasta, vei avea în vedere:
l. numirea a două tipuri de regimuri politice cunoscute şi exprimarea opțiunii
pentru unul dintre ele;
II. menţionarea a trei argumente în favoarea regimului politic ales;
III. evidenţierea unei caracteristici a regimului ales, pe care o consideri cea mai
importantă.​URGENTTTTTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!! Mulțumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de zodracel
254

Regimul socialist: statul (societatea) este mai important decât individul. taxele sunt foarte mari; libertatea de expresie este îngrădită; cei care au opinii dizidente pot fi aruncaţi in puscărie; învăţământul e obligatoriu şi de stat; birocraţia este foarte mare. bogăţiile publice sunt redistribuite de la cei care muncesc la cei care nu muncesc; libertatea de initiativă economică este îngrădită prin tot felul de reguli birocratice; corupţia este foarte mare şi legile nu sunt respectate de cei puternici. Sunt foarte multe legi şi reglementări: pentru absolut orice îţi trebuie o diplomă sau un certificat. Cetăţenii nu au nici o modalitate reală de a influenţa deciziile politice; acestea sunt luate de birocraţi care nu răspund în faţa nimănui.

Regimul liberal (clasic): invididul este mai important decât statul. Taxele sunt mici. Libertatea de expresie şi dreptul de a purta arme sunt garantate. Părinţii au dreptul să aleagă forma de învăţământ pentru copii lor. Şcolile sunt în general private sau ţin de comunităţi; nu există un învăţământ de stat obligatoriu. Puterile statului sunt limitate la a asigura libertatea individuală, dreptul de proprietate şi dreptul la viaţă. Cetăţenii sunt implicaţi în deciziile care îi afectează iar politicienii răspund în faţa lor. Cetăţenii sunt responsabili pentru acţiunile lor şi se pot asocia în mod liber. Nu există ajutoare sociale de stat, dar există asociaţii caritabile private care îi ajută pe cei aflaţi în nevoie şi care merită să fie ajutaţi (nu pe leneşi).

Eu optez pentru cel de-al doilea model, pentru că iubesc libertatea şi vreau să trăiesc intr-o societate în care pot să îmi urmez aspiraţiile, fără să fiu forţat de alţii. Vreau să pot să îmi exprim liber opiniile, chiar dacă asta îi poate deranja pe unii sau pe alţii! De asemenea, nu îmi plac taxele mari (taxarea este furt!), corupţia, faptul că este încurajată nemunca.

Cea mai importantă trăsătură este raportul dintre individ şi stat. Într-un stat liberal, individul este mai important decât statul.

PS: Din păcate, România este un stat socialist...

Alte întrebări interesante