Biologie, întrebare adresată de mariavinson, 8 ani în urmă

realizează un referat având drept tema lecției Meioză și Mitoză​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de RosesAreRosie
3

Răspuns:

Meioză si Mitoză

Ciclur celular reprezintă totalitatea evenimentelor prin care o celulă a organismului crește, își dublează cromozomii și se divide, rezultând astfel două celule identice. Un ciclu celular are două perioade: interfaza și ciclul mitotic (pentru celulele somatice) sau meiotic (pentru celulele gametice/sexuale).

          Diviziunea mitotică este cea pe baza căreia se realizează creșterea organismului. Aceasta debutează prin diviziunea nucleului sau cariochineză și se termină cu diviziunea citoplasmei sau citochineză. Originea multiplicării celulare stă în replicarea ADN-ului cromozomial, care are loc în stadiul S al interfazei.

          Meioza are loc la organismele cu reproducere sexuată, fiind un tip particular de diviziune în care se pornește de la celule diploide și se ajunge la celule haploide sau gameți, prin unirea cărora rezultă zigotul diploid (celula unică) de la care se pornește dezvoltarea unui nou organism pluricelular complex.

          Celulele fiind rezultate în urma mitozei au un număr egal de cromozomi (material ereditar), repartizat uniform în nucleul celular, Această diviziune asigură creșterea continuă, diferențierea celulară și continuitatea genotipului, având loc în celulele somatice aflate în plină creștere și în țesutul embrionar.

Explicație:

Succes in continuare!

Alte întrebări interesante