Limba română, întrebare adresată de balteiingrid1, 9 ani în urmă

Realizzati in 10-15 enunturi povestirea textului cele din tai lecturi pe baza ideilor

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaelacomsa35
1
In povestirea "Cele dintai lecturi",autorul ne prezinta o parte din copilaria sa.Acesta isi aminteste cum in anul 1912,tatal sau a fost mutat cu garnizoana la Cernavoda pentru doi ani,"in plin soare intre Dunare si dealurile caramizi calcinate pe care cresteau macesi si flori marunte cu petale palide,uscate".
El deja invatase alfabetul dar nu intelese la ce i-ar fi trebuit pana cand dadu de cartea fratelui sau,care l-a fascinat atat de tare incat nu o putea lasa din mana.
Dupa ce terminase de citit cartea isi daduse seama ca vroia sa citeasca si mai mult dar nu putea pentru ca tatal sau,care avea"vreo suta-doua de volume frumos legate in piele",nu ii permitea sa citeasca "romane",nici macar"nuvele nu imi ingaduia sa citesc".Lui Mircea Eliade i se permitea sa citeasca doar"basmele lui Ispirescu" si "amintirile si povestirile lui Creanga".
Cand intrase in clasa I primara,invatatorul a fost chemat de tatal sau ca sa ii aprecieze cunostintele.Invatatorul"parea entuziasmat de carti si mai ales de legaturile lor de piele",dar il sfatuise pe tatal sau sa nu -l lase sa citeasca prea mult ca isi oboseste ochii.
Aceasta a insemnat o adevarata catastrofa pentru Eliade.
Tatal ii interzise sa mai citeasca,cartile lui,in afara de cele de scoala.
Mai tarziu acesta isi daduse seama ca anii aceea erau pierduti si isi potolea setea de lectura la intamplare.
Citea ce ii cadea in mana,"romane in fascicole,Sherlock Holmes,Cheia visurilor"si chiar si acestea le citea pe ascuns"in fundul gradinii,in pod,in pivnita".    
sper sa te fi ajutat bafta

mihaelacomsa35: e bine?
balteiingrid1: Foarte bine
balteiingrid1: Mersi mult
balteiingrid1: Ti-as da coaroana dar nu stiu cum
mihaelacomsa35: cu placere
Alte întrebări interesante