Limba română, întrebare adresată de madrazoantonio, 8 ani în urmă

Redactati o compunere de 20-25 de randuri in care sa realizati caracterizarea personajului Popa Tanda, din textul ,,Popa Tanda", de Ioan Slavici.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de miha300710
22

Răspuns:

Personajul Popa Tanda din creatia literara cu acelasi nume scrisa de Ioan Slavici este personaj principal . Din punct de vedere al statutului social personajul este preot mai intai intr.un sat bogat , apoi in cel mai sarac sat din zona . Protagonistul este caracterizat atat prin mijloace directe cat si indirecte . Naratorul ,dar si alte personaje il caracterizeaza direct . La finalul textului naratorul ii face un portret fizic sumar . Astfel , aflam ca parintele a ramas ,,verde,, , adica in putere , dar parul si barba carunta ii tradeaza varsta .

Initial,saracenii l.au poreclit ,,Popa Tanda ,, si din cauza unei invidii care ulterior s.a dovedit constructiva , il apreciau ca fiind ,, omul necuratului ,, . Apoi in final intr.o totala opozitie parintele este prezentat in mijlocul unei familii fercite intr.un sat de oamnei gispodari . Fiind o nuvela accentul cade nu pe actiune ci , pe portretul moral al personajului . Din actiunile sale reiese in mod vadit(clar) ca avem de.a face cu un personaj extrem de sincer , care nu menajeaza pe nimeni spunand direct ceea ce gandeste , un om harnic care se pricepe sa faca ,,din nimic ceva ,, , dinamic si tenace prin staruinta cu care ii abordeaza pe saraceni ani de.a randul incercand sa.i determine sa munceasca .

Momentul in care el intelege ca situatia lui materiala nu este mai buna decat a saracenilor , e o adevarata relevatie ,iar parintele incepe sa se preocupe de propria casa , gospodarie si terenuri devenind , cu timpul , un exemplu demn de urmat pentru enoriasii sai .

Parintele Trandafir , devenit Popa Tanda reprezinta in opinia mea , tipologia omului care doar prin puterea exemplului personal devine un model pentru cei din jurul sau .

Explicație:

stiu ca este mult mai mult decat ai cerut , dar profa mea a spus ca este bine si corec . daca doresti sa scri mai putin poti lua doar cateva scvente . ce am scfis mai sus este pe modelul de caracterizare a unui personaj .


miha300710: apropo ,daca vrei ,imi poti da coroana ? plss
Alte întrebări interesante