Latina, întrebare adresată de daramini905, 8 ani în urmă

redactati un eseu despre cum a fost făcuta roma (va rod repede dau coroană)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cyupytza
1

Explicație:

Începuturile oraşului Roma plutesc în legendă. Tradiţia susţine că oraşul a fost fondat de gemenii Romulus şi Remus care, după ce fuseseră abandonaţi de mama lor, au fost crescuţi de mitica lupoaică şi ulterior adoptaţi de un păstor. Indiferent de relatările legendare, este mult mai probabil ca Roma să fi fost fondată undeva în jurul secolului al XIII-lea. Micul sat, care obişnuia să ocupe situl actualelor Foruri Imperiale, a crescut şi a înflorit rapid din punct de vedere economic, datorită situării sale geografice la intersecţia a câteva rute comerciale importante.

Timp de circa trei secole, Roma s-a bucurat de statutul de capitală a Regatului Roman care, prin jurul anului 500 îH, a devenit epicentrul tuturor deciziilor luate de Republica Romană: într-adevăr, Roma evolua, alături de statul a cărui capitală era, devenind încet unul dintre cele mai importante oraşe de pe continent. Republica a crescut în importanţă, atât din punct de vedere politic, cât şi economic, prin intermediul noilor cuceriri teritoriale, astfel încât lumea a început să cunoască ascensiunea Imperiului Roman. Roma a dobândit o importanţă crucială pentru lumea europeană, dominaţia şi influenţa sa fiind reflectate de faptul că Marea Mediterană a devenit, aşa cum se exprimau vechii romani, „marem nostrum” (marea noastră), făcând aluzie la scopul imperiului de a subjuga toate naţiunile cu deschidere la Mediterană, din Asia Mică până în Africa, inclusiv sudul Europei.

Forţa politică pe care o avea Roma a fost dublată de importanţa sa religioasă. Afirmarea creştinismului, la început respins din imperiu, însă apoi îmbrăţişat în totalitate cu începere de la domnia lui Constantin cel Mare, a contribuit la statutul de temut al oraşului Roma în lumea antică.

Evul mediu

După căderea Imperiului Roman, Roma a devenit eclipsată de alte forţe politice. Nu a căzut în anonimat, însă şi-a pierdut rolul de agent decizional major în arena politică internaţională. Pe de altă parte, oraşul şi-a păstrat bogăţia şi patrimoniul cultural, şi a devenit şi o importantă destinaţie de pelerinaj, mai ales datorită faptului că relativ nou formata instituţie a papalităţii a găsit în Roma reşedinţa ideală, aşa zicând. Cele mai vechi bazilici din Roma au fost construite în secolul al IV-lea şi al V-lea, dovedind nu doar prestigiul de care se bucura creştinismul în acele vremuri în peninsulă, ci şi faptul că Roma era unul dintre cele mai importante centre ale lumii creştine la momentul respectiv, un statut pe care şi l-a păstrat până în prezent.

Astfel, încă de la începutul evului mediu, Roma a început să fie martoră la afirmarea unei noi puteri: papalitatea. Acţiunile papilor au contribuit în mod decisiv la modelarea oraşului Roma aşa cum acesta poate fi admirat astăzi: cei mai mulţi papi au fost patroni ai artelor, au avut scopuri culturale şi, în cele din urmă, au îmbogăţit Roma din multiple puncte de vedere. Moştenirea pe care au lăsat-o poate fi considerată, alături de anticele situri arheologice, cea mai importantă parte din patrimoniul capitalei.


daramini905: multumesc ff mult! that pus tot sufletu in eseu
Alte întrebări interesante