Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Redacteaza in 80-150 de cuvinte o scurta naratiune in care sa prezinti o intamplare petrecuta in timpul vacantei.
In compunere trebuie:
-Sa inserezi 3 subiecte simple, unul multiplu, sase predicateverbale si doua nominale,un complement direct si 2 indirecte,un atribut substantival prepozitional si unul substantival genitival.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
10
Ploaie de vară

O zi superbă de vară, cu soare scăpat de orice grijă, invită la drum. Drum de poveste lăsată peste lume începe să curgă ...
Ala, Nicoleta, Cristi şi Vlad bat la casa Danielei. Bucuria invadează chipul ei. Nici nu bănuia că aceasta se va transforma în greutate. Pornesc cu toţii la drum însoţiţi de Trambulină, câinele comunitar.
Râd, glumesc ... soarele este pe chipul lor, soarele este atent la chipul lor, el ştie că se va lăsa înserarea ... doar pe chipul Danielei. Ea este veselă şi pas întins de drum.
Au ajuns sus, sus de tot. Mănâncă caldă mâncare, făcută de mâinile vrednice ale măicuţelor, se odihnesc, apleacă genunchi, aleargă şi ... pleacă, pleacă spre casă.
Drum pe scurtătură, voci vesele de oameni şi de Trambu.
Începe o ploaie frumoasă de vară, caldă peste care se ridică un curcubeu copleşitor. O maşină opreşte. Daniela refuză. Stupoare ceilalţi nu ... Trambu priveşte şi-i mulţumeşte, el n-ar fi încăput.
Daniela priveşte. Curcubeul îi sterge o lacrimă uitată, uitată de ploaie. Cei doi au putere şi ... recunosc: ploaia a rănit!

subiect simplu: bucuria, soarele, el;
subiect multiplu: Ala, Nicoleta, Cristi, Vlad;
predicate vb.: invită, începe, să curgă, bat, pornesc,râd;
predicate nominale: este atent, este veselă;
complement direct: mâncare;
coplement indirect: la drum, în greutate;
atribut substantival prepoziţional: de poveste.
atribut substabtival genitival: Danielei.



Utilizator anonim: Cu drag!
Alte întrebări interesante