Limba română, întrebare adresată de sofiamarialavinia765, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 de randuri ) in care sa argumentezi ca opera literara Dragoste culeasa de Vasile Alecsandri este o doina populara .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anisiaflaviu
68
Opera literara populara,in versuri "Dragoste culeasa" de Vasile Alecsandri este o doina deoarece eul liric isi exprima direct, deschis, sentimentele profunde de dor si de jale generate de dragostea ce-l cuprinde.
In primul rand, eul liric se afla intr-o ipostaza confesiva deoarece isi marturiseste sentimentele prin interjectii si expresii tipice caracterului oral al doinei: ''Alelei! amar de mine'', ''Vai de mine!'' , ''Alei!'' , ''Ca inima rau ma doare''.Sunt remarcate marci lexico-gramaticale ale prezentei poetice, doina apartinand liricii subiective: forme verbale si pronominale de persoana I : de mine,m-; ma; trec, precum si invocatii retorice si interjectii.
In al doilea rand, ca in orice doina, se evidentiaza legatura puternica dintre creatorul popular si elementele naturii.Aceasta comuniune este reflectata prin comparatille ce exprima trairile eului liric: ''C-au uscat, m-au vestejit/Ca stejarul infrunzit'' ; ''Ma trec ca roua din floare/ Si ca spuma de pe mare''.Mai mult, ritmul trohaic, masura de 7-8 silabe si rima imperecheata confera muzicaliitate si armonie discursului liric ce poate fi cu usurinta pus pe o linie melodica.
In concluze, caracterul popular, oral si anonim al acestei poezii ce exprima prin confesiune trairi pline de intensitate si relatia stransa dintre om si natura incadreaza texul dat in specia literara doina.

Sper ca te-am ajutat:3
Răspuns de mariaandreea309
42
Doina populara este specia genului liric in versuri , specifica poporului nostru , in care sunt exprimate puternice sentimente de dor , de jale , de tristete , de instrainare , de regret fata de anumite imprejurari ale vietii , cu ajutorul mijloacelor artistice . 
Consider ca , opera literara Dragoste culeasa de Vasile Alecsandri este o doina populara deoarece prezinta trasaturile definitorii ale acestuia . 
In primul rand , autorul anonim  isi exprima direct , descris , sentimentele profunde de dor si de jale generate de dragostea ce-l cuprinde .  Caracterul traditional rezida in temele si motivele abordate , limbajul poetic si elementele de prozodie specifice . Intregul discurs liric este exprimat prin viu grai , datorilta unor elemente precum "Alelei ! " , "Mai rele-s dragostele ! " ", "Alei ! " .  
In al doilea rand , se remarca prezenta marcilor lexico-gramaicale ale eului liric " de mine " , "m" , "ma" , "trec"  .Muzicalitatea versurilor este data de elementele de versificaatie : ritmul trohaic , masura 7-8 silabe , rima imperecheata . Titlul este alcatuit dintr-un singur termen si anume substantivul comnun nearticulat "Dragoste" , ce anticipeaza tema poeziei .Modul predominant de expunere este descrierea . 
In concluzie , pe baza argumentelor prezentate , putem afirma ca opera literara este o doina populara , ce reda , prin mijloace expresive , intesintatea puternica a sentimentelor de dragoste .
Alte întrebări interesante