Limba română, întrebare adresată de orsiorsi1996, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte ( 15-25 randuri ), in care sa argumentezi ca textul literar Talharul pedepsit, de Tudor Arghezi este o fabula

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de caprioara12
50
  Fabula este specia genului epic, in proza sau in versuri, in care , cu ajutorul personificarii unor fiinte necuvantatoare, obiecte sau plante sunt evidentiate defectele societatii cu scopul de a fi corectate.
     In opinia mea, opera Talharul pedepsit de Tudor Argezi este o fabula , deoarece intruneste toate caracteristicile acesteia:numar redus de personaje care intruchipeza tipuri umane(tipul omului viclean,tipul omului lenes, tipul omului siret), prezenta naratiunii imbinata ca mijloc de expunere predominant, utilizarea personificarii ca procedeu artistic ce sta la baza acesteia si structura care este formata din doua parti:partea narativa si partea morala.
      In primul rand, se remarca prezenta naratiunii  ca mod de expunere predominant care se prezinta povestirea alegorica a faptelor:"El intrase pe furis/... (dai exemple mai multe )
        In al doilea rand se observa structura bipartita. in care, in partea narativa se prezinta povestirea alegorica a faptelor ( aici povestesti fabula)si partea morala din care se desprinde o invatatura ( la fel, spui morala fabulei, nu trebuie lunga nici povestirea)
      In concluzie, pe baza argumentelor dezvoltate anterior, se justifica incadrarea operei literare " Talharul pedepsit" in specia literara fabula.

sper ca este bine. coroana? 


     
Alte întrebări interesante