Limba română, întrebare adresată de jessicaosan, 9 ani în urmă

redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa motivezi apartenenta la specie a fabulei vulpea in livada de alexandru donici

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crinairin
196
Fabula este o creatie patetica in care se povestesc intamplari inchipuite din lumea animalelor sau a lucrurilor,acestea fiind puse in situatii tipic umane cu scopul de a demasca rele proprii societatii romanesti.
In ''Vulpea in livada'',de Alecu Donici,poetul isi exprima sentimentul de respingere a omului care se aseamana ca o pruna cand acru,cand dulce si nu poate fi inteles in anumite situatii.
Vulpea flamanda ravneste la poamele acum dulci cu care prefera sa-si aline foamea,insa acestea nu pot fi culese,desi imbietoare si ademenitoare.
''Macar la privit sa aratati prea bune''.Ele nu pot fi folositoare pentru ca ''Dar verzi in loc sa folositi,/Voi dintii strepeziti''.Poetul ironizeaza prin aceste versuri,de fapt omul care arata frumos la chip,dar sufletul sau este acru ca al unei prune verzi.
In ultima strofa se desprinde ca o invatatura ca acest lucru este ''Un adevr de mult vazut,'' si totusi desi el se schimba pe parcursul vietii cum este pruna  care din verde devine coapta,imbietoare,frumoasa,omul ramane cu acelasi suflet starpezit ca al unei prune verzi.
Din fabula se desprinde o morala care contine o invatatura:Nu tot ceea ce pare frumos,imbietor,inmiresmat poate fi mancat. si de cele mai multe ori totul trebuie sa ramana acolo unde natura creeaza-'' Cum v-am găsit, așa vă las''.

jessicaosan: ms man
Alte întrebări interesante