Limba română, întrebare adresată de Dany1, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa realizezi caracterizarea lui Costache Giurgiuveanu din romanul Enigma Otilieinde G. Calinescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
182
Caracterizarea lui Costache Giurgiuveanu se face din punct de vedere atat moral cat si fizic.Zgarcenia este caracteristica de baza a acestui personaj.
Portretul fizic ne arata un om grotesc, mititel ,adus putin de la spate,buze galbene de la prea mult tutun,cu chelie de portelan,cu fata trasa si ochi ce clipesc din cand in cand.
Gesturile sale (manca cu lacomie) sunt evidente si sugestive pentru un om lacom si avar.O alta caracteristica ce tine de moralitatea personajului este inselatoria grosolania si falsificarea socotelilor.Era un om al banului ,pe care il aduna de oriunde si din orice.Emotiile ascunse il tradau din glasul ragusit si pierit cu care vorbea.
Insasi tinuta cu care era imbracat era saracacioasa si ridicola:nadragi largi prinsi cu sfoara,sosete rupte.Unghiile netaiate ii dadeau un aspect neingrijit.
Otilia de care acesta are cateva sentimente umane, il intelege si il caracterizeaza ca fiind un om bun care are totusi ciudateniile lui.
In concluzie Costache Giurgiuveanu este un personaj respingator,neplacut lipsita de orice moralitate.
Alte întrebări interesante