Redactează o compunere de 150 de cuvinte în care să motivezi apartenența la genul epic a textului Glasul inimii de Liviu Rebreanu
În compunerea ta trebuie :
-să precizezi patru trăsături ale genului epic
-să prezinți detaliat două dintre aceste trăsături cu ajutorul exemplelor extrase din text
-sa respecți structura specifica tipului de compunere cerut
-să ai obligatoriu numărul minim de cuvinte precizat
Ajutoooor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Salut!
I.DEFINIȚIE
Genul epic cuprinde opere literare în proză sau în versuri în care autorul își exprimă în mod indirect gândurile, ideile și sentimentele, prin intermediul acțiunii, al personajelor și al naratorului.
II.FORMULAREA IPOTEZEI
Textul literar ,,Glasul inimii” scris de Liviu Rebreanu aparține genului epic, întrucât îndeplinește trăsături de formă și conținut ale acestuia precum utilizarea narațiunii ca mod principal de expunere, prezența personajelor participante la o acțiune încadrată într-un cadru spațio-temporal.
III.PRIMUL ARGUMENT
În primul rând, opera literară ,, Glasul iubirii” are acțiunea construită cu ajutorul narațiunii ce se împletește cu dialogul, conferindu-i dinamism. Astfel,naratorul obiectiv se prezintă la persoana a III-a un moment din viața familiei Codrea în care mezinul familiei, Ionică, împins de dorul casei părintești fuge din serviciul militar.Văzându-l tatăl îi poruncește să se întoarcă în armată. Băiatul, cu durere în suflet, va face întocmai cum i-a spus tatăl, și va părăsi casa părintească în zori. De asemenea, secvențele narative se derulează în ordine cronologică, indicii spațio-temporali fiind clari precizați: ,,casa” ,,la fereastră”, ,,mâine dimineață”, ,,într-o seară”.
IV.AL DOILEA ARGUMENT
În al doilea rând, ca în orice text de acest tip personajele sunt purtătoarele mesajului autorului. Acestea sunt relativ puține: Codrea, baba Firoana, Ionică și frații săi, protagonistul fiind mezinul familiei.Personalitatea sa este conturată atât prin mijloace de caracterizare directă,de către narator cât și indirectă prin fapte, limbaj, atitudine sau prin relația cu celelalte personaje. Astfel, Ionică este prezentat direct de narator încă din debutul textului ca fiind fiul cel mai mic al familiei care este atras încă din copilărie de poveștile ostășești, fiind ,, băiat bun totdeauna”. Totodată, din faptul ca dezertează pentru scurt timp pentru a-și vedea familia sugerează iubirea fața de cei apropiați, dar și firea sensibilă. În plus, din ascultarea poruncii tatălui de a-și îndeplini serviciul militar, tânărul dovedește devotament., supunere. Pe lângă acestea, Ionică trăiește și un conflict interior între dorința de a termina armata și duritatea străinătății.
V.CONCLUZIE
În concluzie, ,,Glasul inimii” de Liviu Rebreanu aparține genului epic, deoarece autorul comunică indirect ideile sale prin intermediul personajelor, al naratorului mesajul față de tema familiei și a datoriei.