Limba română, întrebare adresată de mocanu79, 8 ani în urmă

Redactează o compunere de 150 de cuvinte în care să motivezi apartenența la specia pastel a textului dat. ,,Nemulțumitul'' de ,,Dimitrie Anghel''
E urgent! Vă rog să mă ajutați...

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de georgianaungureanu21
2
,,Nemulțumitul”
Pastelul este o specie literară aparținând genului liric in care se înfățișează,in versuri,prin intermediul descrierii,un tablou din natură,un peisaj,un element sau un fenomen al naturii,un anotimp sau un moment al zilei,aspecte din viața plantelor sau a animalelor in strânsă legătură cu care sunt exprimate sentimentele prin intermediul eului liric și al unui limbaj artistic,figurat.
Fiind o specie lirică,pastelul transimite in mod direct sentimentul de admirație față de frumusețea unui peisaj.
Subiectivitatea acestei creații lirice este susținută de prezența eului liric,aflat în ipostaza de eu liric contemplator al peisajului feeric de primăvară.În creația ,,Nemulțumitul” de Dimitrie Anghel,eul liric este identificat atât prin mărci lexico-gramaticale specifice,de persoana | singular (,,geamurile mele”, ,,-mi plângă”),cât și prin imagini artistice deosebit de sugestive:,,Venea-nflorit de alge,de foi și scoici barbare”, ,,Vuind urca pe dune...”.
O altă trăsătură a pastelului,pe care o regăsim în textul dat,este utilizarea ca mod de expunere a descrierii,cu ajutorul căreia sunt evidențiate acele detalii ale peisajului care îi trezesc eului liric emoții,senzații,sentimente.
Varietatea și profunzimea sentimentelor sunt evidențiate de un limbaj artistic sugestiv,dominat de prezenta epitetelor:,,scoici barbare”, ,,ramuri rupte”, ,,codrii de mărgean”, ,,pletele zburlite”.Imaginea peisajului este întregită de metafore ,, Venea cu un logodnic zvârlind mărgăritare”, ,,Ce-și vântură[...]gramezile de aur”,ce sugerează modul in care eul liric percepe peisajul.
Nu in ultimul rând,ceea ce caracaterizează pastelul ca specie lirică este preponderenta imaginilor vizuale,cu ajutorul cărora poetul realizează o adevărată pictura prin cuvinte:,,Venea-nflorit de alge...”, ,,Venea ca un logodnic...”, ,,Cu pletele zburilte sălta pe estacade”, ,,Rostogolea pietrișul...”.Aceste imagini se îmbină armonios cu cele dinamice(,,Își anina în pripă...”, ,,Ce-și vântură într-una...”, ,,Făcându-și socoteala...” și olfactive (,,albe,în cascade”) și sugerează viziunea unică a poetului față de imaginea peisajului descris.
În concluzie,putem spune ca poezia se încadrează in specia literară pastel deoarece surprinde o viziune subiectiva asupra peisajului descris prim intermediul figurilor de stil.

mocanu79: Multumesc foarte mult!
mocanu79: Mă poți ajuta și la altă temă?
Alte întrebări interesante