Limba română, întrebare adresată de diana12345653, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere de 250-250 de cuvinte,in care sa demonstrezi faptul ca fragmentul citat se incadreaza in specia literara doina

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de puscasdaniela2p83y9u
1

Poezia Nu mă bate, Doamne, rău ilustrează  trăsăturile doinei, fiind o creaţie populară, care, aparţinând genului liric, exprimă în mod direct cele mai profunde sentimente omeneşti de dor şi de  jale, de dragoste, de înstrăinare, tristeţe şi revoltă.

Un prim argument se regăseşte la nivelul tematicii abordate, care face trimitere către destinul uman. În acest  context, eul liric se află în ipostaza omului muritor, ale cărui sentimente de jale sunt poiectate într-un mediu rural, redat printr-o serie de termeni populari( io, bătrâneşte, de-aia, jele)

Caracterul de doină este susţinut, în al doilea rând, la nivel expresiv şi imagistic. Astfel, verbul la imperativ şi substantivul din titlu concentrează viziunea omului muritor în faţa Divinităţii şi a  destinului , iar antiteza Toamna tu îngălbenești, /Primăvara înfrunzești./Omu dacă bătrânește,Altu-n veci nu-ntinerește conturează opoziţia dintre codru şi fiinţa umană, în timp ce repetiţia Nu mă bate, Doamne accentuează intensitatea sentimentelor.Totodată, verbele la  indicativ (se ţine, se călătoreşte, nu-mbătrâneşti,cânt, petrec), specifice  doinei, redau dorinţa de exprimare a atitudinii în faţa destinului. De-a lungul textului sunt abordate teme diverse: tinereţea, puterea de a înfrunta  dificultăţile vieţii, bătrâneţea, trecerea inevitabilă  a timpului, regretul după timpul trecut ce nu poate fi recuperat. De asemenea, personificarea exprimrelaţia om-natură :„Ferice,  codrule, de tine,/ Că nu-mbătrâneşti ca mine, Toamna tu îngălbeneşti,/ Primăvara înfrunzeşti”. Precum codrul, omul îmbătrâneşte dar, spre deosebire de acesta, la el nu se mai întoarce primăvara vieţii.

Pe de altă parte, deşi este expresia  artistică a unor trăiri individuale, intime, mesajul textului are o mare putere de generalizare, în el regăsindu-se spiritul românesc din toate timpurile. Sunt valoarificate motive specifice liricii populare (comuniunea om-natură)şi sunt prezente formule specifice doinei.



eduard1262: îmi răspunzi si mie la romana
diana12345653: Da!
diana12345653: Spune,ce problema ai?
Alte întrebări interesante