Limba română, întrebare adresată de elizabeth58, 8 ani în urmă

Redacteaza o compunere de minim 150 cuvinte, in care sa motivezi aparenta la specie a pastelului In zori de George Cosbuc. In compunerea ta , trebuie:
-sa precizezi doua trasaturi ale pastelului
-sa prezinti detaliat doua trasaturi ale pastelului, valorificand textul dat
- sa respecti structura specifica tipului de compunere cerut
- sa ai obligatoriu numarul minim de cuvinte.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de madeilinehtml
19
Pastelul reprezinta specia genului liric, scrisă în versuri, in care eul liric își exprimă sentimentele si ideile sugestiv, prin intermediul figurilor de stil si al imaginilor artistice, fata de un colt de natura.
In opinia mea, opera literară " În zori ", de George Coșbuc, aparține speciei de pastel, deoarece sunt prezentate toate caracteristicile specifice acestei specii, la nivel formal si de continut. Spre exemplu, prin utilizarea figurilor de stil, autorul creează o portiță, dedicată cititorului, spre înțelegerea situației în care se află eul liric. Pe scurt, lasa cititorul sa privească din perspectiva lui lucrurile.
In primul rand, aparținând genului liric, opera este scrisă în versuri scurte, cu masura de șapte (7) silabe, rima fiind incrucisata si ritmul este trohaic. Datorită acestei structuri simple, mesajul transmis este ușor de înțeles, acesta fiind ca, după ce apune soarele, nu mai e speranta, dar, la un moment dat vin zorii de zi, ce luminează calea si, astfel, reînvie natura. Pot spune ca, titlul are un important rol în detectarea temei, in cazul nostru, titlul este unul analitic, format dintr-o prepozitie simpla si.un substantiv comun simplu, nearticulat. Titlul " În zori " are sens propriu, trimițând cititorul într-un tablou de font bleumarin, iar in momentul in care se usucă, se ridica la suprafață și alte nuante ce aparțin diferite palete de culori: calde, reci.
In al doilea rand, tabloul prezentat mai sus, a fost realizat prin îmbinarea a mai multor figuri de stil și imagini artistice. Practic, aceste elemente expresive dau diferite nuante de culori, diferite detalii, ce conferă tabloului originalitate. Figurile de stil utilizate sunt: personificarea: "Geme apa", ce ofera apei o acțiune specific omenească, dând impresia ca apa vorbește. De asemenea, alta figură de stil utilizată este epitetul cromatic utilizat in structura " Frunzele de-argint ", epitet ce-i da tabloului nostru alt centru de interes, acela fiind "amprentele frunzei". Dacă stăm puțin sa analizăm, o imagine artistică ar fi prezentă în următoarea secvență; " Luna tot mai jos scoboara/ Tot mai jos, mai jos". Aparent, aceste mijloace de expresivitate pe care le-am precizat si explicat mai sus, ajuta, pe lângă crearea unei descrieri tip tablou, la capacitatea de înțelegere a sentimentelor redate de către autor. Consider că, prin intermediul eului liric, autorul își exprimă sentimentele de admirație fata de acest colt de natura, fapt pentru care, opera este un pastel.
Ținând cont de argumentele de mai sus, pot afirma ca, textul suport " În zori ", de George Cosbuc, aparține speciei de pastel, deoarece sunt prezentate toate caracteristicile specifice acestei specii. Spre exemplu, autorul își exprimă sentimentele de admirație fata de un colt din natura, tocmai, prin utilizarea figurilor de stil si a imaginilor artistice.


sper sa ti fie de folos
Alte întrebări interesante