Limba română, întrebare adresată de elaarad, 8 ani în urmă

redacteaza o compunere de minim 150 de cuvinte in care sa motivezi apartenenta la specia literara pastel a textului dat Nucul de v.voiculescu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sadieroad123
59

Răspuns:

Pastelul este o specie a liricii descriptive in care printr-o succesiune de tablouri sunt îmbrățișate aspecte semnificative din natura, peisaje reale sau imaginare, eul liric exprimandu-si discret sentimentele generate de aceasta.

Consider ca poezia ,,Nucul" de Vasile Voiculescu apartine speciei pastelului, deoarece prezinta la toate nivelurile de forma si continut particularitățile acestuia.

In primul rand, ca orice pastel si această creatie se încadrează in lirismul obiectiv prin descrierea naturii ca obiect al contemplării artistice. In aceste versuri, sinele poetic prezinta prin transfigurare un cadru de natura, elementele descrise dobândind un farmec aparte.

In acest sens, poezia se încadrează in tema naturii dezvoltată artistic pe parcursul versurilor prin motive literare specifice precum: al bolții cerești(,,Din bolta încintată dogoarea curge pale/Văzduhul tot e pară si fierbe pana-n slava."), al pomilor fructiferi(,,Ciresii nici nu sufla" , ,,merii pe de laturi țin crengile pleoștite" , ,,caisii gingasi cu foile palite", ,,Nucul plin de umbra ramane drept intruna"). Se remarca predominenta termenilor apartinand campului lexico semantic al pomilor: ciresii, caisii, merii si nucul.

Totodata, eul liric adopta ipostaza meditativului-contemplativ, al bine dispusului, din perspectiva caruia exprima sentimente si stari sufletesti intense de bucurie, protectie, melancolie.

In al doilea rand, prin intermediul descrierii literare, instanta poetica contureaza un imaginar poetic autentic si expresiv. Cadrul natural este înfățișat printr-o succesiune de tablouri ce surprind treptat elementele naturii( cerul, pomii, soarele, frunzele, crengile).

De asemenea, este folosit un registru stilistic variat pentru exprimarea însușirilor naturii. Se observa epitetele(,,umbrele-alungate" , ,,lâncedele clipe" , ,,bolta încintata" , ,,crengile pleoștite") si personificarile(,,Toti arborii-n gradina...privesc in neclintire" , ,,Ciresii nici nu sufla" , ,,Caisii gingasi...Se sprijina-n zăplazuri"), ce evidentiaza comuniunea omului cu natura. Eul liric transfigureaza nucul ca fiind omul puternic ce rezista in fata greutatilor vietii exemplificate in poezie ca fiind seceta verii.

In plus, este folosita descrierea artistica ca principal mod de expunere, justificat prin grupurile nominale: substantiv-adjectiv(,,fruntile plecate" , ,,umbrele-alungate" , ,,caisii gingasi" , ,,bratele-naltate") sau substantiv-substantiv(,,arsita de vara" , ,,ceasuri de zăbavă") si verbe statice la timpul prezent(,,privesc" , ,,stau" , ,,ține" ,,se sprijina"), ce amplifica trairile contemplatorului si reliefează trasaturile peisajului.

In concluzie, prin argumentele prezentate mai sus, susțin ca poezia ,,Nucul" de Vasile Voiculescu este ca specie un pastel.

Alte întrebări interesante