Redactează o compunere de minimum 150 de cuvinte , în care să motivezi apartenența la genul epic a textului Cinci pâini de Ion Creangă . DAU COROANĂ !!! URGENT !!!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
✔️ Genul epic cuprinde totalitatea operelor în care gândurile, ideile și sentimentele autorului sunt exprimate în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor. Vocea delegată de autor să vorbească în text este naratorul. Acțiunea este plasată în timp și spațiu, modul principal de expunere este narațiunea, care se împletește cu dialogul și cu descrierea. Cuvintele ce compun textul îți facilizează lectorul să asiste la spectacolul lumii ficționale.
✔️ Opera “ Cinci pâini “ de Ion Creangă, aparține genului epic deoarece are toate particularitățile acestei specii. Pe de o parte, naratorul, ca voce delegată să vorbească în text, își face simțită prezența, la nivelul discursului, prin forme pronominal la persoana a III-a: “ le “; “ lui “; “ îi “; prin forme verbale de aceeași formă: “ avea “; “ scoate “; “ roagă “; În plus, narațiunea, ca mod principal de expunere în textul dat, deschide fragmentul, alternând, ulterior, cu dialogul între personaje ori cu unele pasaje descriptive.
✔️ Pe de altă parte, dacă avem în vedere acțiunea operei, surprinsă în fragmentul dat, aceasta se constituie în expozițiunea discursului și debutează, în consecință, cu surprinderea timpului și a spațiului unde se petrec acțiunile, dar și cu prezentarea personajelor. Așa cititorul află că, odată, vara, doi călători mergeau pe un drum. La un moment dat, personajele se opresc să mănânce, când își face simțită prezența un al treilea drumeț, care îi roagă să împartă mâncarea și cu acesta. Aceștia îl invită pe drumeț să mănânce împreună, după care necunoscutul mulțumește pentru binele făcut și, cu toate că nu doresc inițial să accepte, îi răsplătește, până la urma cu cinci lei și pleacă mai departe. Cei doi călători rămân la umbră unde-și împart cinstit banii.
✔️ În concluzie, opera literară “ Cinci pâini “, scrisă de Ion Creangă, aparține genului epic, având în vedere prezența naratorului, ca voce delegată de către autor să vorbească în text, cât și acțiunea surprinsă pe parcursul textului.