Redacteaza o compunere de minimum 150 de cuvinte in care sa motivezi apartenenta la genul liric la textul „Lumina lunii” de Ion Pillat.
Lumina lunii pline alunecă în casă.
Toți înecații nopții și-nalță în oglinzi
Ca-nape fața albă și iar la fund o lasă
Când, luna ca să iasă, obloanele le prinzi.
Și iată-o și mai albă, tiptil ca o pisică
Se suie pe burlane, pătrunde prin ferești,
Sărută lung și ochii închiși și gura mică,
Și cea mai tăinuită iubire n-o ferești.
Dar părăsind orașul, răzbate pe câmpie,
Se scutură deodată de praf să n-o mai văz,
Măsoară iepurește păduri, livezi, moșie,
Ciulind urechi de raze prin verdele ovăz.
Răspunsuri la întrebare
* Redactează o compunere de mnimum 150 cuvinte ( 15 rânduri ) în care să motivezi apartenența la genul liric a textului ” Lumina lunii ” de Ion Pillat. *
Planul redactării compunerii:
I. Introducere
- enunțarea trăsăturilor genului liric;
II. Cuprins
- încadrarea textului suport în genul liric;
- ilustrarea trăsăturilor operei lirice cu secvențe;
- tema textului;
- explicarea titlului;
- elementele de verisificație - rimă, ritm, măsură;
- relevarea ideilor prezentate în text, urmărind fiecare strofă - în cazul de față și comentarea figurilor de stil + imagini artisitce;
III. Încheiere
- exprimarea opiniei;
- concluzii;
După ce am citit planul redactării unei compuneri putem începe argumentarea propriu-zisă.
Opera literară ” Lumina lunii ” scrisă de Ion Pillat este un text liric, deoarece trăirile și ideile autorului sunt transmise în mod direct. Expresivitatea textului este accentuată de prezența limbajului și a punctuației expresive. Textul liric are, de asemenea, o structură specifică.
În primul rând, se remarcă mărcile specifice eului liric încă din incipitul textului, utilizarea pronumelor și a verbelor: ” se suie ”, ” se scutură ”, ” și ”.
În al doilea rând, limbajul poetic este expresiv, textul fiind o metaforă ce sugerează ideea că sentimentul de dragoste se poate spulbera, ilustrare a efemerității condiției umane. Încă din titlul textului, substantivele lumina și lunii sunt utilizate cu sens figurat, anticipând starea de dezamăgire a eului liric, generată de persiabilitatea iubirii. Se remarcă, de asemenea, figurile de stil și imaginile artistice: ” Lumina lunii pline alunecă în casă ” - imagine dinamică, ” Și iată-o și mai albă, tiptil ca o pisică ” - vizuală, ” lumina lunii ” - metaforă care conferă o expresivitate aparte poeziei.
În plus, elementele de versificație, rimă variată ( împerecheată - încrucișată ), iar măsura inegală ( 11 - 14 silabe ), ritm trohaic dau muzicalitate aparte poeziei.
În concluzie, poezia ” Lumina lunii ” scrisă de Ion Pillat, este o creație lirică ( sau aparține genului liric ) deoarece prin ” vocea ” eului liric, autorul își exprimă diverse sentimente legate de condiția efemeră a iubirii.