Limba română, întrebare adresată de andreicatalinap4gdry, 8 ani în urmă

Redacteaza o compunere in care sa evedentiezi trasaturil scritorului tau preferat(Mihai Eminescu)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dia8328
1

Mihai Eminescu se naste in 1850, la 15 ianuarie, la Botosani. Copilaria, petrecuta la Ipotesti, a marcat gandirea si sensibilitatea poetului, a carui imaginatie s-a dezvoltat intr-un cadru natural generos, alimentata si de contactul cu vechile creatii populare. Urmeaza apoi scoala la Cernauti, iar in final urmeaza cursurile Facultatii de Filosofie si Drept din Viena si apoi pe cele ale Facultatii de Logica si Filosofie din Berlin.

OMUL s7h11hy

George Calinescu spunea despre Eminescu ca fiind: pletos in tinerete, “subtiat de ganduri si de o infrigurare sentimentala” la 30 de ani, cu “fata placida si adipoasa, cu ochi impanziti de o ceata alburie, in ciuda unui zambet copilaros si somnolent”, iar in ultimii ani ai vietii lui cu fata “surpata ca un crater stins, cu ochi infundati si statuti”. 

A avut o fire neobisniuta. Imprevizibil, cufundat intr-o taina impenetrabila, intr-o lume a lui; producand intotdeauna o impresie deosebita prin gest, prin gand sau prin infatisare; sociabil, dar si insingurat; detasat, dar si preocupat de mizeria vietii; cu prieteni, amici si inamici; iubind, sperand si renuntand; departe de familie si fara sa-si intemeieze o familie; un boem, dar muncind enorm; suportandu-si boala cu demnitate, ca pe un destin; grabindu-se sa infranga -; prin creatie -; destinul; zdrobit devreme si nemeritat, Mihai Eminescu nu avea cum sa fie un om obisnuit.

A fost un patriot inflacarat si un denuntator al mizeriei muncitorului rural, industrial si intelectual, indraznet in numele ideii, sfios in numele sau.

Inteligenta ii era limpede. Daca nu avea mandria fizica, o avea pe cea morala. Era plin de violenta si statornicie in dragoste si dusmanie. 

Imaginea lui s-a reflectat in constiinta publica -; din ce in ce mai solicitata de o poezie cum nu se mai scrisese pana atunci -; si astfel s-a nascut mitul eminescian, povestea poetului simbol al geniului nefericit, fixat de posterioritate ca luceafar pe cerul poeziei romanesti.

Alte întrebări interesante