Limba română, întrebare adresată de voicumaria90, 9 ani în urmă

Redacteaza o compunere , minim 10-15 randuri , in care sa demonstrati ca "O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale este COMEDIE

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionelacaraua
38
 Comedia este specie a genului dramatic care surprinde intr-un mod ironic personaje,moravuri ,intamplari intr-un mod care starneste rasul avand un final fericit adesea moralizator . 
 In opinia mea  opera " O scrisoare pierduta " respecta pe de plin trasaturile  de forma si de continut ale speciei . 
 In primul rand ,o prima caracteristica ar fi structurarea textului pe acte fiecarui act ii corespund mai multe scene . Modurile de expunere predominante sunt dialogul si monologul. Didascaliile folosite de Ion Luca Caragiale  fixeaza cadrul actiuni si pun in evidenta cateva insusiri ale personajelor . O caracteristica specifica acestei specii este prezenta unui conflict dramatic.  
In al doilea rand , actiunea se va desfasura in jurul scrisorii pierdute de catre Zoe care este gasita de catre Cetateanul Turmentat, de la care o sustrage Nae Catavencu pentru a santaja adversarii . Personajele sunt purtatoare de mesaj iar prin conturarea lor , autorul isi exprima parerile despre societatea respectiva . Timpul si spatiul este limitat : " intr-un orasel de provincie, cu putin timp inainte de alegeri" . O ultima trasatura este starnirea rasului si aparitia a diferitelor tipuri de comic . Pe langa comicul de limbaj si cel de situatie  este comicul de moravuri care se vizeaza pe atat viata de familie cat si pe cea politica. 
Prin tot ce am enuntat mai sus am demonstrat ca opera " O scrisoare  pierduta" este o comedie 
Alte întrebări interesante