Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu.
Răspunsuri la întrebare
Am putea redacta un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezentăm particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu folosind câteva idei precum:
Mihail Sadoveanu a fost un scriitor desoebit de prolific, lăsând posterității o operă monumentală care se întinde pe o jumătate de secol. Temele operei sadoveniene sondează atât experiența artei populare, cât și a celei culte. În primul rând scriitorul se oprește asupra vieții satului românesc și ca reflex al sămănătorismului și al poporanismului epocii, rămânând credincios ideii pe care însuși a mărturisit-o: Tăranul a fost principalul meu erou.
Lumea de altădată, din vechimea poporului român, cu așezările și sufletul ei, este reconstituită din negura depărtărilor în volumul de povestiri Hanul-Ancuței, apărut în anul 1928. Acest volum de povestiri nu este nou prin manieră sau prin concepție, ci prin modelul narativ.
În cele nouă povestiri ale volumului, realizate prin tehnica povestirilor în ramă, atmosfera hanului este una de ospeție, toamnă, de timp propice povestirii. Hanul, moara, crâșma, iarmarocul sunt specifice literaturii lui Sadoveanu. Aici personajele sale retrăiesc întâmplări de demult, vocația lor adevărată fiind plăcerea de a vorbi, confesiunea. Ritualul spunerii este condiționat de actul rememorării unui timp îndepărtat, iar Ancuța și comisul Ioniță sunt regizorii unui spectacol în care naratorii își anunță intervenția prin evocarea unui timp mitic, a unor fapte ieșite din comun.
Cititorul pătrunde în acest spațiu încă de la primul text, în care este sugerat ca reper temporal, al istoriei, Războiul din Crimea care a avut loc în perioada 1854-1856. Întâmplarea povestită de comisul Ioniță, se petrece în vremea lui Mihail Vodă Sturdza are un caracter umoristic și anecdotic.
Povestirile încluse în acest volum nu sunt doar o succesiune de texte, ci alcătuiesc o structură ordonată. Elementele principale care construiesc cadrul sunt, printre altele, atmosfera hanului și înclinația povestitorilor spre o înțelepciune arhetipală. Sadoveanu dovedește o aplecare impresionantă asupra detaliilor, iar metonimia și sinecdoca au funcții bine determinate. Spre exemplu anumite gesturi precum ațâțarea focului, aprinsul lulelei, ciocnirea ulcelelor și privirea sunt mai mult decât elemente portretistice. Acestea sunt elemente care dau viață personajelor, altfel caracterizate doar schematic prin relevarea a una, maximum două caracteristici: comisul Ioniță este descris ca un om vesel și îndrăzneț, Zaharia Fântânarul calculat și înțelept.
Fondul structural al compoziției volumului de povestiri Hanul-Ancuței este alcătuit din scenariul dirijat de comisul Ioniță și asistat de Ancuța în cele două ipostaze ale sale, care unifică trecutul și prezentul. Solemnitatea voluptoasă, impresia de spontaneitate sau accentele majore asupra emoției în situații limită pot fi menționate printre atributele acestei scriituri, alături de muzicalitate și plasticitatea expresiei.
Ne amintim:
Redactarea unui eseu în care prezentăm particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Mihail Sadoveanu se poate realiza prin parcurgerea unor pași precum:
1. Identificăm un text narativ studiat care aparține lui Mihail Sadoveanu
- Baltagul - roman
- Hanul Ancuței – culegere de povestiri
2. Scriem o scurtă introducere în care vom include informații despre scriitorul Mihail Sadoveanu și activitatea literară a acestuia, temele operei sale etc.
3. În cadrul cuprinsului vom avea în vedere să:
- evidențiem cel puțin două trăsături ale operei literare alese care ne permit încadrarea textului într-o perioadă, curent cultural sau literar sau o orientare tematică;
- comentăm cel puțin două episoade relevante pentru tema textului ales;
- analizăm cel puțin două elemente de structură, compoziție și/sau limbaj semnificativ: acțiune, conflict, perspectiva narativă, registre stilistice limbaj etc.
5. În încheiere formulăm o concluzie.
Mai multe informații despre Hanul Ancuței de Mihail Sadoveanu aici: https://brainly.ro/tema/366062
Succes și spor la lecții!
#BAC2022