Matematică, întrebare adresată de Marti9861, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
3

Am putea alege textul Joc Secund (Din ceas, dedus...) pentru a realiza un eseu în care să prezentăm particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu:

Poet și matematician interbelic, Ion Barbu debutează în revista lui Alexandru Macedonski Literatorul și publică în anul 1930 unicul volum de poezii Joc Secund.

Poezia care deschide acest volum face parte din seria artelor poetice modern-interbelice, înscriindu-se în curentul literar al modernismului și a apărut inițial sub numele Din ceas, dedus titlul fiind schimbat în Joc Secund abia în 1964.

Tudor Vianu propune trei etape ale creației lui Ion Barbu: parnasiană, baladic-orinentală și ermetică, poezia Joc secund, care semnifică de fapt o combinație a a fanteziei, eliberată de tendința practică și desfășurată în zona elementelor ideale, fiind inclusă în cea de a treia etapă, cea ermentică, în care poetul se reîntoarce la perfecțiunea clasică a formei și la o abstractizare a mesajului.Intuiția matematică a lui Barbu cuprinde o lume de esențe ideale, care nu pot fi identificate în obiecte concrete.

Tema poeziei este definirea sensului poeziei și a rolului poetului și expimă ideea lumii purificate prin reflectarea în oglindă. Titlul metaforic este sugestiv pentru conținutul discursului liric și sugerează ideea cultivării unei poezii de cunoaștere și a artei ca joc al ideilor izolate de lumea reală, actul poetic fiind similar în accepțiunea barbiană cu cel geometric, în care jocul prim aparține divinității, jocul secund meșteșugarului iar cel terț poetului.

Poezia este proiectată pe cele două componente antagonice: zenitul, cel mai înalt punct vertical și nadirul, cel mai jos punct vertical și organizată în două catrene, cu versuri lungi, măsură inegală de 13-14 silabe, un element specific al modernismului și rimă încrucișată. Adept al unui lirismn pur, intelectual și obiectiv, Barbu prezintă actul creației, pe de o parte ca pe un produs al minții, un act de gândire lucidă, iar pe de alta, ca pe un joc al faneziei și imaginației creatoare.  

În prima strofă a poeziei, prin intermediul epitetului din ceas, dedus timpul creației este definit ca fiind subiectiv, sustras din cel obiectiv. Opera se naște din calme creste, din adâncul sufletului și a minții poetului, fiind un act al gândirii și fanteziei deopotrivă. Pentru a defini actul creației, poetul recurge la motivul oglinzii, subliniind ideea că arta inspirată din realitate este apoi reflectată prin intermediul poetului. Metaforizată prin mântuit azur, opera este astfel o reflectare a lumii reale în mintea și sufletul poetului. Prin sintagma joc secund, mai pur se realizează o metaforizare a operei de artă, poezia fiind o negare a lumii materiale.

În cea de a doua strofă poetul recurge la două simboluri astrale, zenitul și nadirul, pentru a reprezenta lumea reală, a experiențelor. Poetul este nadir latent care adună materialul poetic reprezentat de harfele răsfirate iar cântecul este metafora poeziei, a operei de artă comparată cu marea, încifrată și accesbiliă doar celor inițiați. Deși transparente și aproape imposibil de observat, meduzele schimbă apa mării, într-un mod similar poetului care modifică realitatea în concordanță cu propriile sentimente.

Prin imaginile neobișnuite, un lexic original, terminologia geometrică, simbolurile poetice, neologismele cu funcție de epitet, sintaxa personală sau imaginile neobișnuite, poezia Joc secund este o poezie modernă, intelectualizată un elogiu adus actului de creație și al frumosului care trăiește veșnic prin poezie.

 

Ne amintim:

Pentru a realiza un eseu în care să prezentăm particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Ion Barbu putem alege oricare dintre textele:

  • Riga Crypto și lapona Enigel: poezie modernistă
  • Joc secund: poezie modernistă

Mai multe despre viața și opera lui Ion Barbu aici: https://brainly.ro/tema/1787206

Succes și spor la teme!

#BAC2022

Alte întrebări interesante