Matematică, întrebare adresată de mihaipaul827, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Lucian Blaga.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
3

Am putea alege textul Paradis în destrămare pentru a realiza un eseu în care să prezentăm particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Lucian Blaga:

1. În introducere am putea scrie câteva informații cu privire la activitatea literară, universul poetic al scriitorului Lucian Blaga, precum și câteva informații de spre textul liric ales:

Lucian Blaga, scriitor, filosof și profesor universitar va marca perioada interbelică a literaturii române prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea în universalitate. Poezia Paradis în destrămare a fost publicată în revista Gândirea în anul 1926 și ulterior în volumul Laudă somnului în 1929. Temele întregului volum de poezii sunt citadine și stau sub influența activității de diplomat a scriitorului.

2. În cadrul cuprinsului vom realiza:

  • încadrarea textului într-o tipologie (curent literar, specie literară, motive literare, atitudine poetică etc.);
  • prezentarea a două imagini sau idei poetice relevante pentru temă și viziunea despre lume
  • analizarea unor elemente de compoziție și/sau limbaj (titlu, motiv central, secvențe poetice etc.)

Motivul poemului Paradis în destrămare este biblic. Metaforic, poetul sugerează destrămarea mitului despre paradis, care duce la pierderea credinței. Motivul fundamental este cel legat de aspirația la existența absolută, fundamentală pentru a fi. Paradis în destrămare înfățișează imaginea unei lumi mistuită de un rău interior. Poezia operează cu o disjuncție subtilă între planul ceresc și cel terestru. Pierderea sentimentului apartenenței la cosmic capătă dimensiunea marii treceri, iar fiorul morții capătă dimensiuni apocaliptice. Poetul reușește identificarea unei surse a păcatelor lumii: pierderea dialogului cu Dumnezeu. Lumea evocată de Blaga a pierdut harul Duhului Sfânt iar portarul Paradisului mai ține în mână un cotor de spadă fără de flăcări și, deși nu luptă cu nimeni se simte învins. Spiritul modern, raționalist, orientat spre material și evidențe a contaminat și serafimii și arhanghelii care însetează după adevăr și îl caută în apele din fântâni, ară fără îndem cu pluguri de lemn și se plâng de greutatea aripelor, metaforă care semnifică căderea, zborul în jos.

Porumbelul Sfântului Duh, imagine centrală în jurul căreia se organizează sensurile, trece printre sori vecini stingând cu pliscul cele din urmă lumini. Este, în acest context, sugerată dimensiunea maximă a pierderii echilibrului uman.

Imaginea zguduitoare a destrămării Raiului atinge apogeul în ultimele șapre versuri, când este prezentată imaginea îngerilor care se culcă goi noaptea, zgribulind iar păianjeni mulți au umplut apa vie. Această metaforă sugerează fiorul morții, accentuat și de sintagma vai mie, vai ție.

Poezia Paradis în destrămare închide în ea o metaforă a morții, fiind în concordanță cu imaginea destrămării Paradisului.

Textul poetic poate fi interpretat și ca o parabolă despre natura simplificată în exces a inteligenței, care încearcă să judece după măsura omenească. Vedem, așadar aici, imaginea dezolantă a unei lumi care se asfixiază sub propria suficiență, în orizontul limitat al propriei gândiri.

Discursul poetic se constituie într-un tot unitar, predominat de verbe și substantive și este scris în vers liber, care prezintă o muzicalitate interioară de tonalitate elegiacă, fiind caracteristic perioadei în care poezia lui Lucian Blaga, ca toată poezia modernă, tinde către interioritate pură, fără imagine.

3. Și vom încheia eseul cu o concluzie:

Arta lui Lucian Blaga resemantizează cuvintele într-un chip diferit de cel obișnuit, aducându-le într-un spațiu ale cărui imagini se potențează reciproc. Blaga devine poetul tristeții metafizice, provocată de ispariția timpului paradisiac.

Ne amintim:

Pentru a realiza un eseu în care să prezentăm particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Lucian Blaga putem alege oricare dintre textele:

  • Eu nu strivesc corola de minuni a lumii: poezie expresionistă
  • Dați-mi un trup, voi munților: poezie modernistă
  • Izvorul nopții: poezie modernistă
  • Paradis în destrămare
  • Cântăreți bolnavi
  • Satul minunilor
  • Mirabila sămânță etc.

Mai multe despre viața și opera lui Lucian Blaga aici: https://brainly.ro/tema/390259

Succes și spor la teme!

#BAC2022

Alte întrebări interesante