Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularităţi ale unei text dramatic studiat. În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:
– evidenţierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului dramatic studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică;
– comentarea a două scene relevante pentru tema textului dramatic studiat;
– analiza a două componente de structură şi de limbaj, semnificative pentru textul dramatic studiat (de exemplu: acțiune, conflict dramatic, registre stilistice, limbaj, act, scenă etc.).
Răspunsuri la întrebare
Putem redacta un eseu în care prezentăm particularităţi ale unei text dramatic studiat astfel:
1. Identificăm un text dramatic studiat:
- O scrisoare pierdută - I.L.Caragiale (comedie)
- Jocul ielelor - Camil Patrescu (dramă de idei, psihologică și de conștiință)
- Suflete tari - Camil Petrescu (darmă)
- Act venețian - Camil Petrescu (operă dramatică modernă)
2. Alegem una dintre operele studiate, spre exemplu O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale
3. În introducere scriem informații despre:
- autorul I.L.Caragiale și activitatea sa literară
- opera dramatică O scrisoare pierdută
I.L. Caragiale a creat o operă cu particularități care o unicizează în contextul literaturii naționale, dar și universale, o operă în care se disting cu ușurință trei universuri diferite: comic, tragic și fantastic.
Capodoperă a dramaturgiei naționale, O scrisoare pierdută evocă viața publică și de familie de la sfârșitul secolului nouăsprezece. Într-un spirit ludic, ironic, dramaturgul ridiculizează și caricaturizează anumite defecte umane, astfel încât să pună în valoare spiritul său moralizator.
4. În cadrul cuprinsului:
- evidenţiem două trăsături care fac posibilă încadrarea textului dramatic studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar etc.;
- comentăm cel puțin două scene relevante pentru tema textului;
- analizăm minimum două componente de structură şi de limbaj, semnificative.
Acțiunea comediei se desfășoară în capitala unui județ de munte, pe fundalul unei campanii electorale agitate. Între Nae Cațavencu și un grup al conducerii locale izbucnește un conflict iscat de pierderea unei scrisori de amor pe care prefectul Tipătescu i-o adresase soției lui Trahanache, Zoe. Cațavencu recurge la șantaj pentru a obține candidatura, dar când Zoe, Tipătescu și Trahanache hotărăsc să îl aleagă pe adversar, pe lista candidaților este trecut din ordinul autorităților de la centru un nume necunoscut: Agamiță Dandanache. Soluția vine de la polițaiul Pristanda, care pune la cale un scandal menit să îl anihileze pe Cațavencu. În încăierarea care se iscă, Cațavencu pierde scrisoarea, devenind astfel inofensiv.
Comedia atrage atenția în special prin arta compoziției. Caragiale crează un conflict fundamental, care dă unitate operei, pierderea scrisorii, dar și altele secundare, iscate, de exemplu, de alerta cuplului Brânzovenescu-Farfuridi, care se tem că nu sunt considerați membri marcanți ai partidului sau de apariția lui Dandanache, care încurcă situația.
Pe parcurs, complicațiile se amplifică din ce în ce mai mult. Această accentuare gradată este un procedeu artistic cunoscut sub numele de tehnica bulgărelui de zăpadă.
5. Formulăm o concluzie a eseului
I.L. Caragiale exploatează în teatru toate sursele esențiale ale comicului: comicul de situații, de caractere, de limbaj, de nume și o serie de modalități de realizare a comicului. Prin capodopera sa, dramaturgul excelează în valorificarea surselor comicului, în tradiția clasicismului francez a lui Moliere și, în planul literatruii române, a lui Vasile Alecsandri.
Ne amintim:
În comedia O scrisoare pierdută întâlnim un întreg arsenal de mijloace de realizare ale comicului:
- comicul de situație
- comicul de limbaj
- comicul de caracter
- comicul de moravuri
- comicul de nume etc.
Mai multe despre O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale aici: https://brainly.ro/tema/5927157
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4