Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă lecturile suplimentare influențează sau nu succesul școlar, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Viața lui Mihai Eminescu de G. Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Pașii pe care îi putem urma pentru a redacta un text în care să argumentăm dacă lecturile suplimentare influențează sau nu succesul școlar ar putea fi:
1. Redactăm o scurtă introducere în care formulăm și ipoteza pe care o susținem. Aceasta poate fi:
- suntem de acord că lecturile suplimentare influențează succesul școlar;
- nu suntem de acord că lecturile suplimentare influențează succesul școlar;
Pentru a putea realiza acest lucru ne gândim, în primul rând, care sunt experiențele noastre personale sau cele culturale cu privire la acest subiect. Formulăm în gând și răspundem la întrebări precum: Ce este succesul școlar? Care sunt factorii care îl influențează? Au existat momente în care lecturile suplimentare ne-au influențat succesul școlar? Când? Cum? De ce? etc.
Apoi începem redactarea textului și formularea ipotezei astfel:
Succesul școlar poate fi definit ca rezultatul favorabil pe care elevii îl obțin în activitatea instructiv-educativă. Există extrem de mulți factori care pot influența succesul școlar, și, în opinia mea, lecturile suplimentare se numără printre aceștia.
2. Ne gândim care sunt argumentele pe care le putem aduce în sprijinul tezei noastre. Iată câteva:
- lectura ajută la focusare și concentrare;
- ne ajută la perfecționarea comunicării, scrisului și vocabularului;
- ne dezvoltă abilitățile de gândire critică;
- ne dezvoltă creierul;
- ne oferă cunoștințe noi;
- ne dezvoltă creierul etc.
Apoi putem formula argumentele astfel:
În primul rând lectura contribuie la perfecționarea comunicării, a vocabularului și a modului în care ne exprimăm în scris. Cu cât citim mai mult și ne dezvoltăm aceste aptitudini, cu atât crește succesul nostru școlar. Scrisul, comunicarea și un vocabular bogat sunt instrumente pe care le putem folosi în orice împrejurare, ne ajută să relaționăm mai bine cu cei din jur și să devenim elevi model.
În al doilea rând, lecturile suplimentare ne ajută la dezvoltarea abilităților de gândire critică. Un exemplu în acest sens ne oferă Mihai Eminescu, pe care G. Călinescu, autorul fragmentului extras din volumul Viața lui Eminescu, îl prezintă ca pe un elev cu o gândire ciritcă excepțională, capabil să proceseze informații și mai multe cunoștințe „despre babiloneni, asirieni, perși, inzi, egipteni, greci, romani” decât putea afla la școală.
3. Formulăm concluzia prin realizarea unui rezumat foarte scurt al demersului nostru argumentativ.
În consecință, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, lecturile suplimentare contribuie la perfecționarea comunicării, a scrisului și vocabularului, precum și la dezvoltarea unei gândiri critice și de aceea, se numără printre factorii care au o mare capacitate de a influența succesul școlar.
Ne amintim:
Când scriem un text argumentativ este foarte importantă să:
1. utilizăm corect conectorii în argumentare precum: în opinia mea, părerea mea, în primul rând, în al doilea rând, părerea mea, conform, în concluzie, astfel etc.
2. respectăm:
- normele limbii literare;
- normele de ortografie și punctuație;
- așezarea în pagină;
- numărul minim de cuvinte impus.
Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/975
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4