Limba română, întrebare adresată de Agotax6424, 8 ani în urmă

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Nichita Stănescu.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
2

În elaborarea unui eseu în care prezentăm particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Nichita Stănescu este util să avem în vedere câteva repere precum:

1. Identificăm un text poetic studiat care aparține lui Nichita Stănescu

2. Alegem un text poetic despre care vom elabora eseul, spre exemplu: Leoaică tânără, iubirea... - poezie neomodernistă

3. În introducere scriem câteva informații despre:

  • autor
  • universul poetic etc.

Considerat cel mai important poet postbelic, Nichita Stănescu se remarcă în literatura română datorită notei de originalitate în ceea ce privește limbajul poetic. Textele sale reiau unele unele mecanisme de metaforizare caracteristice nu numai la Eminescu, dar și lui Blaga, Arghezi sau Ion Barbu. Și la Nichita Stănescu se pot identifica teme precum dragostea, moartea, nașterea, condiția poetului și a poeziei, setea de real, de absolut, meditația asupra condiției umane sau iubirea.

Poezia Leoaică tânără, iubirea face parte din volumul O viziune a sentimentelor, apărut în anul 1964.

4. Evidențiem minimum două trăsături care fac posibilă încadrarea textului poetic într-un curent literar sau orientare tematică:

Opera poetică a lui Nichita Stănescu reprezintă o sinteză a limbajului poetic românesc. Deși inițial starea de poezie derivă la Nichita Stănescu din exaltare, aceasta este înlocuită cu suferința atroce față de inadecvarea cuvintelor la realitate. Realitatea și realitatea textului, suprapunerea și diferența dintre cele două îl fascninează pe poet, care propune imposibilul: să suprapună cele două realități. Eul și lumea nu mai sunt clar conturate. Cuvintele care se proiectează într-o lume ipotetică reprezintă esența procesului artistic, așa cum este el înțeles în neomodernism.

5. Comentăm două imagini sau idei poetice relevante pentru temă

Înainte de a putea crea, înainte de a construi lumea, poetul se întâlnește cu iubirea, eveniment unic, cu valori cosmogonice. Personificarea iubirii creează o splendidă sugestie a obsesiei începutului tulburător al dragostei adolescentine, care sperie. Imaginea este potrivită pentru ceea ce înseamnă sensibilitatea poetului. Astfel iubirea, asemenea unei leoaice tinere, care îl pândise cu încordare mai de mult i-a sărit în față, înfigându-și colții albi și mușcându-l de față.

Natura, tulburată și ea, participă la marea taină a sufletului, se face un cerc, de-a dura/când mai larg, când mai aproape/ca o strângere de ape.

6. Analizăm două elemente de limbaj sau de compoziție relevante precum:

  • titlu;
  • incipit;
  • relații de opoziție și de simetrie;
  • motive poetice;
  • figuri semantice;
  • elemente de prozodie etc.

Încă din titlu, se stabilește echivalența leoaică – iubire, care evocă o serie de sensuri ale sentimetului poetic: frumusețe, ferocitate, neputința prăzii de a se sustrage vânătorii. Poetul alege aceste simboluri pentru a transpune momentul îndrăgostirii propriu-zise, dar într-un mod complet antiromantic. Această obiectivitate a sentimentului, care are o existență autonomă, asemănătoare stării de poezie este remarcabilă. Trecutul inocenței și prezentul revelației intră în coliziune, violența revelației fiind sugerată cu ajutorul imaginii colților albi și a sugestiei rănirii, iar repetarea substantivului față intensifică imaginea acestei violente coliziuni.

Gesturile completează neastâmpărul emoției. Viclenia mișcărilor leoaicei surprind sufletul: dragostea surprinde, iar gesturile nu mai pot fi controlate.

Lumea cea nouă, în care stăpânește iubirea, asemenea unei regine, este un deșert în strălucire primind cu sensibilitate mișcările viclene ale acestui sentiment. De la precizia temporală din prima strofă azi se trece la dulcea nehotărâre a acestei lumi noi, în care timpul poate fi desființat încă-o vreme, /şi-ncă-o vreme.

7. Formulăm o concluzie a eseului

Nichita Stănescu este un poet al necuvintelor, mereu în căutarea esențelor pure ale ale lirismului.

Ne amintim:

Textele pe care le putem folosi pentru a elabora eseul sunt:

  • Leoaică tânără, iubirea - poezie neomodernistă
  • Cântec - poezie neomodernistă
  • În dulcele stil clasic - poezie neomodernistă
  • Către Galateea - poezie neomodernistă

Mai multe informații despre particularități ale unui text poetic studiat aparținând lui Nichita Stănescu  aici: https://brainly.ro/tema/9833702

Succes și spor la lecții!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante