Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă lectura este sau nu o modalitate de a te detașa de realitate, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Biruinţa unei iubiri de Dinu & Nelli Pillat, cât și la experiența personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Pentru a scrie mai ușor un text în care argumentăm dacă lectura este sau nu o modalitate de a ne detașa de realitate putem realiza un plan astfel:
1. Citim cu atenție fragmentul extras din volumul Biruinţa unei iubiri de Dinu și Nelli Pillat;
2. Formulăm în introducere o teză (o idee personală pe care o susținem);
- suntem de acord că lectura este o modalitate de a ne detașa de realitate;
- nu suntem de acord că lectura este o modalitate de a ne detașa de realitate
Prin intermediul lecturii, care este un proces cognitiv complex, oamenii pot pătrunde într-un univers artistic imaginat de autor, au posibilitatea de a se dezvolta intelectual și spiritual sau de a-și mări orizonturile cunoașterii și de accea, în opinia mea, lectura este o modalitate foarte plăcută de a ne detașa de realitate.
3. În cuprinsul textului enunțăm și dezvoltăm cel puțin două argumente adecvate opiniei formulate;
În primul rând lectura este un mijloc excelent de petrecere a timpului liber. Un exemplu în acest sens ne oferă autoarea scrisorii, din fragmentul Biruinţa unei iubiri de Dinu & Nelli Pillat, care relatează faptul că din cauza zilelor friguroase și ploioase este nevoită să găsească o modalitate de a-și petrece timpul într-un mod cât mai plăcut. În acest fel ajunge să lectureze romanul lui Dostoievski, fapt care o proiectează într-o lume în care trăiește senzații puternice de apăsare, durere și chin dar îi oferă și prilejul de a face reflecții și de a încerca să descifreze sensurile și simbolurile uneia dintre cele mai remercabile opere ale scriitorului rus.
În al doilea rând lectura poate fi o activitate prin intermediul căreia cititorul să evadeze din cotidian, să se detașeze de probleme, să caute și să găsească noi resurse interioare. Lectura ne poate ajuta să trecem mai ușor peste probleme, sau chiar să găsim soluții la unele dintre ele. Spre exemplu, atunci când am lecturat romanul Copila-Stea de Jerry Spinelli am învățat de la personajul principal să nu îmi fie frică niciodată să spun ceea ce gândesc și să fiu eu însumi. Acest lucru m-a ajutat foarte mult să gestionez mai ușor relațiile cu colegii mei și să comunic mai ușor.
4. În încheiere formulăm o concluzie
În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, lectura este o modalitate excelentă de a ne detașa de realitate, deoarece lectura ne oferă oportunitatea de a ne petrece timpul liber într-un mod foarte plăcut, dar și de a trece mai ușor peste probleme, de a învăța lucruri noi și de a găsi noi resurse interioare pentru a ne putea îndeplini visurile.
Ne amintim:
În cadrul argumentării trebuie să folosim conectorii specifici care permit redactarea corectă a unui text argumentativ
Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/975
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4