. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă un loc vizitat poate sau nu să schimbe starea emoțională a călătorului, raportându-te atât la fragmentul extras din textul Acea fată frumoasă de Radu Tudoran, cât și la experiența personală sau culturală.
Răspunsuri la întrebare
Atunci când scriem un text în care argumentăm dacă un loc vizitat poate sau nu să schimbe starea emoțională a călătorului ne ajută foarte mult realizarea unui plan astfel:
1. Citim cu atenție fragmentul din textul Acea fată frumoasă de Radu Tudoran;
2. Formulăm în introducere o teză (o idee personală pe care o susținem);
- suntem de acord că un loc vizitat poate să schimbe starea emoțională a călătorului;
- nu suntem de acord că un loc vizitat poate să schimbe starea emoțională a călătorului;
Călătoriile sunt un mijloc excelent de a învăța despre cultura și modul în care oamenii își trăiesc viața de zi cu zi în diferite părți ale lumii, dar și un mijloc excelent de a ne îmbunătăți sănătatea mentală și emoțională și de accea în opinia mea, un loc vizitat poate să influențeze și să schimbe starea emoțională a călătorului.
3. În cuprinsul textului enunțăm și dezvoltăm cel puțin două argumente adecvate opiniei formulate;
În primul rând călătoriile ne oferă oportunități de a încerca lucruri și de a cunoaște oameni noi, de a învăța despre cultura, istoria sau geografia altor popoare. Ne pot ajuta să ne îmbunătățim toleranța și să luptăm cu propriile noastre prejudecăți și gradul de frustrare, să ieșim din zona noastră de confort și să vedem lucrurile dintr-o perspectivă nouă. Toate aceste oportunități au potențialul de a ne schimba și îmbunătăți starea emoțională.
În al doilea rând în anumite momente sau situații, locurile vizitate pot avea efecte asupra psihicului nostru prin inducerea unor stări precum nostalgia, tristețea sau bucuria. Un exemplu în acest sens ne oferă autorul Radu Tudoran, care relatează în fragmentul extras din textul Acea fată frumoasă un episod din călătoria sa prin Germania în care ajunge, aparent fără a-și fi propus acest lucru, la Donaueschingen, o localitate din Munții Pădurea Neagră, în care se află izvorul Dunării. Vizitarea acestui loc îi trezește autorului emoții puternice, dar îi oferă și prilejul de a face reflecții și de a-și îmbunătăți starea emoțională.
4. În încheiere formulăm o concluzie:
În concluzie, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, un loc vizitat poate să schimbe starea emoțională a călătorului, deoarece călătoriile ne oferă oportunitatea de a ne lărgi orizonturile, de a învăța lucruri noi și de a ne schimba modul în care privin restul lumii, însă pot influneța și modul în care ne vedem pe noi înșine.
Ne amintim:
Structura unui text argumentativ este următoarea:
- INTRODUCERE – include TEZA, IPOTEZA care reprezintă ideea pe care o susținem și pe care urmează să o demonstrăm în cadrul textului;
- CUPRINS – include ARGUMENTAREA PROPRIU-ZISĂ care constă în enunţarea a cel puțin două argumente care susțin sau contrazic teza enunțată şi susţinerea acestora prin exemple. (Fiecărui argument redactat îi corespunde un paragraf!)
- ÎNCHEIERE – include CONCLUZIA care are rolul de a rezuma întregul demers argumentativ și de a întări ipoteza prin reluarea ei într-un mod nuanţat.
Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/4941476
Succes și spor la teme!
#BAC2022
#SPJ4