Limba română, întrebare adresată de nichitosss2717, 8 ani în urmă

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă modernizarea exclude sau nu prezența elementelor tradiționale, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din textul Str. Doctor Turnescu nr. 5 de Barbu Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
5

Un text în care argumentăm dacă modernizarea exclude sau nu prezența elementelor tradiționale ar putea avea această structură (dacă considerăm că modernizarea nu exclude prezența elementelor tradiționale):

Când vine vorba de modernizare și tradiție este important să punem problema păstrării unui echilibru între aceste două fenomene, și de aceea, în opinia mea, modernizarea nu exclude prezența elementelor tradiționale.

În primul rând deși lumea este într-o mișcare continuă, iar schimbarea este inevitabilă, modernitatea nu trebuie înțeleasă ca un fenomen izolat ci ca o evoluție a trecutului, un punct de legătură între predecesori și urmași. Cu alte cuvinte, pentru a ști cine suntem este important să ne cunoaștem strămoșii, în acest fel putem dobândi sentimentul de apartenență la o colectivitate și putem păstra un echilibru constant între cele două elemente, care par a se exclude la prima vedere.    

În al doilea rând, este bine cunoscut faptul că modernizarea se poate produce fără a exclude elementele de tip tradițional. Un exemplu în acest sens ne oferă autorul Barbu Cioculescu, în fragmentul extras din textul Str. Doctor Turnescu nr. 5, în care descrie modernizarea cartierelor din București, prin combinarea cu creativitate a construcțiilor care păstrau elemente vechi „preluate din moștenirea lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu”, cu cele noi, moderniste: blocuri de tip americănesc sau locuințe cubiste.

În consecință, valorificând argumentele prezentate, putem afirma că, trecutul este un punct de legătură între predecesori și urmași, că elementele tradiționaliste se pot îmbina armonios cu cele moderniste, și, prin urmare, putem afirma că modernizarea nu exclude prezența elementelor tradiționale și că relația dintre cele două trebuie să se bazeze pe un echilibru aproape constant.

Ne amintim:

Când scriem un text argumentativ este foarte important să identificăm particularitățile acestui tip de text și să ținem cont de câteva criterii de succes precum:

  • redactarea unui plan al textului argumentativ, după ce ne asigurăm că am înțeles mesajul textului suport;
  • urmărirea cu atenție a corelației logice între idei;
  • redactarea textul numai după o pregătire foarte atentă.

Mai multe despre textul argumentativ aici: https://brainly.ro/tema/975

Succes și spor la teme!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante