Limba română, întrebare adresată de andreeazalomir, 8 ani în urmă

redacteaza un text de mininum 150 de cuvinnte in care sa argumentezi daca adolescenta.poate fi sau nu considerata o varsta a trezirii responsabilitatilor, urgent va rog!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de NataliaJ
3

Pentru a obține un text argumentativ, este important să ne oprim asupra unor noțiuni. Astfel:

  • Structura specifică acestui tip de text – un text argumentativ trebuie să aibă: ipoteză, minim două argumente urmate de exemple și concluzie;
  • Conectorii specifici textului argumentativ – în primul rând, în al doilea rând, în plus etc;
  • Normele de scriere corectă;
  • Respectarea temei indicate, coerența și originalitatea;
  • Raportarea la textul suport (dacă există) și la experiența personală/imaginație.

Luând în considerare aceste noțiuni, poți realiza un text argumentativ raportat la tema dată spre analiză. Astfel:

  • Ipoteza – îți recomand să pregătești cititorul pentru tema ce urmează a fi dezbătut – spre exemplu: În opinia mea, consider că adolescența este o etapă în viață în care conștientizăm/nu conștientizăm responsabilitățile și importanța respectării acestora.
  • Primul argument – îți recomand să prezinți ce sunt responsabilitățile, cum se poate întâlni un adolescent cu ele etc. Este important să folosești conectorul specific și să oferi exemplu – spre exemplu: În primul rând, consider că adolescența este/nu este vârsta trezirii responsabilităților, fiindcă această vârstă este o vârstă dificilă pentru majoritatea oamenilor. Descoperim lumea mai bine, o înțelegem și aflăm că suntem înconjurați de responsabilități. De exemplu, trebuie să avem grijă de unele lucruri din casă/trebuie să ne implicăm mai mult în activitățile școlare/trebuie să ne pregătim pentru Evaluare etc – oferi un exemplu care îți pare relevant.
  • Al doilea argument – îți recomand să te raportezi la experiența ta personală/imaginație. Și aici avem nevoie atât de conector, cât și de exemplu – spre exemplu: În al doilea rând, consider că adolescența este o vârstă care ne trezește la realitate/nu ne trezește la realitate din punct de vedere al responsabilităților, iar acest lucru l-am descoperit chiar eu. Spre exemplu, eu, în adolescența mea, am descoperit că am mai multe responsabilități decât m-aș fi așteptat, sau decât mi-aș fi dorit. Din pricina faptului că am crescut, am avut mai multe treburi casnice/a trebuit să mă pregătesc intens pentru Evaluare și aveam responsabilitatea de a munci pentru viitorul meu etc – oferi un exemplu care îți pare relevant.  
  • Concluzia – îți recomand să concluzionezi ce ai prezentat anterior – spre exemplu: În concluzie, ținând cont de argumentele oferite, sunt de părere că adolescența reprezintă/nu reprezintă vârsta trezirii responsabilităților.

Despre textul argumentativ poți descoperi și aici: https://brainly.ro/tema/219454

Spor la teme!

#SPJ9

Alte întrebări interesante