Referat Arta Evului Mediu si Arta Renasterii.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
ARTA MEDIEVALA
Arta medievală se întinde de-a lungul a peste 1000 de ani de istorie a artei în Europa, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Ea include importante curente artistice și perioade, arte naționale și regionale, genuri, renașteri, lucrări ale artiștilor și artiștii înșiși.
Arta medievala reprezinta una dintre cele mai complexe arte din intreaga istorie.
Daca din punct de vedere artistic epoca medievala este de-a dreptul fructuoasa, din punct de vedere istoric Evul Mediu poate fi caracterizat printr-o descrestere a prosperitatii, a stabilitatii, dar si a populatiei pana in anul 800, dupa care a urmat o perioada bogata din toate punctele de vedere care a durat pana in jurul anului 1350, atunci cand Moartea Neagra, cea mai violenta pandemie de ciuma din intreaga lume, a ucis cel putin o treime din intreaga populatie a Europei.
Incepand cu anul 350, Biserica Catolica detinea doua mari centre de unde isi putea exercita puterea: Roma in partea de vest, si Constantinopolul (capital Imperiului Bizantin) in partea estica.
La inceputul epocii medievale cele mai multe opere de arta se concretizau in obiecte foarte rare si bineinteles extrem de valoroase, obiecte care erau asociate de cele mai multe ori religiei.
Biserica reprezenta in acea perioada cea mai instarita insitutie.
Pe langa arhitectura, sculptura si decorarea manuscriselor reprezentau principalele mijloace de exprimare artistica pentru acea perioada.
Arta bizantina este arta specifica Imperiului Bizantin care a luat nastere dupa divizarea Imperiului Roman in Imperiul Roman de Apus si Imperiul Roman de Rasarit.
Stilul gotic este unul de referinta pentru arta medievala. A aparut in jurul anului 1140, atunci cand arhitectura gotica a fost introdusa.
ARTA RENAȘTERII
Renașterea (Renaissance) a fost o mișcare culturală care s-a întins pe perioada secolelor XIV-XVI. A debutat în Italia, în perioada Evului Mediu Târziu și ulterior, s-a răspândit în restul Europei. Deși apariția tiparului a accelerat difuzarea ideilor în secolul al XV-lea, schimbările Renașterii nu au fost experimentate uniform de întreaga Europă.
Familiarizarea cu arta practicată în aceste trei centre, concentrată simbolic în opera unor artişti de calibrul lui Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci sau Michelangelo Buonarroti, prilejuieşte o utilă introducere atât în istoria artei, cât şi în ambianţa culturală a celor două veacuri ale Renaşterii italiene.
1. Sandro Botticelli şi „primăvara” Renaşterii
2. Leonardo da Vinci: tranziţia către Renaşterea matură
3. Michelangelo Buonarroti şi dimensiunea titanică a artei: Renaşterea la zenit.
Unul dintre principalii factori care au influențat schimbarea culturală a percepției artei a fost influența sculpturii și picturii grecești. De fapt, multe aspecte ale Renașterii sunt destul de similare cu cele care au fost prezente în operele artistice din Grecia.
Unul dintre principalii factori care au influențat schimbarea culturală a percepției artei a fost influența sculpturii și picturii grecești. De fapt, multe aspecte ale Renașterii sunt destul de similare cu cele care au fost prezente în operele artistice din Grecia.Acest lucru a avut loc după ce artiștii italieni ai vremii au studiat textele, operele și arta grecească pentru a le folosi ca inspirație pentru creațiile lor. Cel care a influențat această schimbare în percepția artei a fost Petrarca, un celebru artist italian din secolul al XIV-lea.
Unul dintre principalii factori care au influențat schimbarea culturală a percepției artei a fost influența sculpturii și picturii grecești. De fapt, multe aspecte ale Renașterii sunt destul de similare cu cele care au fost prezente în operele artistice din Grecia.Acest lucru a avut loc după ce artiștii italieni ai vremii au studiat textele, operele și arta grecească pentru a le folosi ca inspirație pentru creațiile lor. Cel care a influențat această schimbare în percepția artei a fost Petrarca, un celebru artist italian din secolul al XIV-lea.Aceasta a dat naștere unei mișcări care nu s-a bazat doar pe adaptarea culturii umane la o epocă post-medievală, ci a aderat și la principiile tradiționale ale operelor antice care au marcat un înainte și un după în artă.
Clasicismul a fost una dintre tendințele folosite de artiștii din perioada Renașterii pentru a determina metoda operelor lor.
Clasicismul a fost una dintre tendințele folosite de artiștii din perioada Renașterii pentru a determina metoda operelor lor.Clasicismul a fost o tehnică care susținea respectarea artelor clasice, căutând să creeze lucrări simple, echilibrate din punct de vedere estetic, clare pentru ochi și folosind tradițiile occidentale.