Fizică, întrebare adresată de iancumihai08, 8 ani în urmă

Referat cu titlul calitatile sunetului muzical va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GuestyNaty
2
Sunetul constituie din punct de vedere fiziologic senzația produsă asupra organului auditiv de către vibrațiile materiale ale corpurilor și transmise pe calea undelor acustice.Urechea umană este sensibilă la vibrații ale aerului cu frecvențe între 20 Hz și 20 kHz, cu unmaxim de sensibilitate auditivă în jur de 3500 Hz. Acest interval depinde multde amplitudinea vibrației și de vârsta și starea de sănătate a individului. Sub amplitudinea de20 μPa vibrațiile nu mai pot fi percepute. Odată cu vârsta intervalul de sensibilitate semicșorează, în special frecvențele înalte devin inaudibile.

Din punct de vedere fizic, sunetul are o definiție mai largă, el nefiind legat de senzațiaauditivă: orice perturbație (energie mecanică) propagată printr-un mediu material sub formaunei unde se numește sunet. În această definiție se includ și vibrații la frecvențe din afaradomeniului de sensibilitate al urechii: infrasunete (sub 20 Hz) și ultrasunete (peste 20 kHz).

Din punct de vedere muzical (sau estetic), sunetul este o entitate caracterizată de patruatribute: înălțime, durată, intensitate și timbru. Înălțimii îi corespunde frecvența (măsurată înHz). Intensității îi corespunde nivelul de intensitate sonoră (măsurat în dB).

Hertii, prescurtat Hz, sunt unitatea de masura a frecventei echivalenta cu un ciclu persecunda. Aceste vibratii ajung la urechea interioara cand sunt transmise prin aer Iar termenulde sunet este limitat la astfel de unde - vibratii aerene. Fizicienii moderni deobicei extindtermenul si includ si undele de sunet similare, dar in medii diferite, cum ar fi lichid sau metal- solid. Sunetele cu frecvente mai mari de 20 000 Hz sunt numite ultrasunete. Ultrasunetuleste o ramura a fizicii care se ocupa cu frecvente mari ce depasesc limita de auz a oamenilor.Generatoarele moderne de ultrasunete pot produce pana la cateva milioane de Hz printransformarea curentului electric in oscilatii mecanice. In general undele pot fi propagatetransversal sau longitudinal. In ambele cazuri este propagata doar energia miscarii undelorprin mediu. De exemplu, o sfoara poate fi legata foarte bine de un stalp la un capat, iar celalaltcapat este tras si scuturat o data. O unda va merge pe sfoara pana la stalp, iar la un anumitpunct se va reflecta si se va intoarce la mana. Nici o parte a sforii nu se misca longitudinalspre stalp, dar toata succesiunea de parte de sfoara se misca transversal. O astfel de miscare senumeste miscare transversala a undei. La fel este si daca o piatra este aruncata in apa o seriede miscari de unde transversale se deplaseaza de la punctul de impact spre exterior. Un dopcare pluteste langa punctul de impact se va misca in sus si in jos; el va avea o miscaretransversala odata cu undele produse, dar se va misca si longitudinal, insa foarte putin
Alte întrebări interesante