Biologie, întrebare adresată de BANICACRISTNA20, 9 ani în urmă

Referat cu titlul '' Importanta bacteriilor pentru om si natura''
La final scriet o boala provocata de bacteri si cate ceva despre ea.
REPEDE COROANA

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alfas
72
Bacteriile pot fi utile sau daunatoare. Din categoria celor utile as aminti bacteriile lactice, bacteriile acetice si bacteriile fixatoare de azot din aerul atmosferic. Bacteriile lactice au rol in industria laptelui fiind utilizate la obtinerea produselor lactate (iaurt, sana) si a branzeturilor, in industria produselor de panificatie si la conservarea legumelor prin murare. Bacteriile acetice sunt utilizate la obtinerea acidului acetic (otet)
Un alt rol pozitiv: daca nu ar exista bacteriile saprofite, atunci materia organica dar si cea anorganica s-ar acumula in mod continuu in si deasupra solului producand poluare.
Unele bacterii sunt utilizate pentru obtinerea de antibiotice - streptomicina se obtine cu ajutorul bacteriilor filamentoase din genul Streptomyces.

Bacteriile daunatoare produc boli la plante si la oameni cauzand asa numitele bacterioze. Cele mai periculoase bacterii pentru om sunt cele care produc toxine care afecteaza sistemul nervos central putand duce si la deces (ex Clostridium botulinum este o bacterie ce produce botulism la oameni). La plante bacteriile produc pagube distrugand productia sau organele plantelor.
Bacteriile care produc boli la om si animale pot fi distruse de antibiotice.

O boala cunoscuta produsa de catre bacterii este pneumonia, care este produsa de Diplococcus pneumoniae,  sau holera produsa de Vibrio cholerae.
Alte întrebări interesante