Istorie, întrebare adresată de ioanamocanita, 9 ani în urmă

Referat despre al doilea Razboi mondial. pentru verisoara mea de clasa a saptea .


StefaniaStoica: mai pune o data intrebarea pe braynli ca sa iti dau contiunarea. Nu m-a lasta so postez tot raspunsul si o sa ti-l dau in doua parti. Plus ca aici nu ma mai lasa sa dau un al doilea raspuns,
ioanamocanita: bine !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefaniaStoica
62
                               Al Doilea Razboi Mondial

O noua conflagratie mondiala, avea sa fie declansata o data cu venirea la putere a nazistilor in Germania. De data aceasta insa, razboiul avea sa dureze mai mult decat primul, producand in acelasi timp un numar si mai mare de victime.
Principala cauza a celui de - Al Doilea Razboi Mondial a fost fara discutie lupta pentru suprematie in lume. Acesteia i se aduga insa si politica revizionista dusa de Germania, Italia si Japonia, dar si politica de conciliere a Frantei, Marii Britanii si S.U.A. O alta cauza principala a razboiului a reprezentat-o incalcarile conditiilor impuse Germaniei inca din 1919, la Conferinta de Pace de la Paris ( 1919 - 1920 ), prin care aceasta nu avea voie sa inchie aliante politico- militare cu alte state. Cu toate acestea in 1937 este constituita alianta Axa Berlin- Roma- Tokyo, aceasta fiind reinnoita in 1940 si redenumita Pactul Tripartit. Mai mult, la 23 august 1939 este semnat acordul de neagresiune sovieto- german numit Pactul Ribbentrop- Molotov, prin care cele doua state isi imparteau sferele de influenta in Europa. Acesta reprezenta o anexa secreta, prin care Hitler se asigura de neutralitatea Uniunii Sovietice in cazul unui atac asupra Poloniei.
Statul polonez, refacut dupa 1918, avea asigurata iesirea la Marea Baltica printr-un coridor situat in dreptul portului Danzing ( Gdansk ). El separa Prusia Orientala de Germania Mare. Refuzul Poloniei de a ceda teritoriul respectiv, a oferit Germaniei motivul razboiului. Astfel ca, la 1 septembrie 1939, armata germana intra in Polonia. Franta si Marea Britanie care oferisera garantii Poloniei, au declarat razboi Germaniei la 3 septembrie 1939, declansandu-se in acest fel cel de- Al Doilea Razboi Mondial.
Atacarea Poloniei s-a facut fara o declaratie de razboi prealabila, intrucat Germania dorea sa o i-a prin surprindere. Armata poloneza a suferit o infrangere rapida in Danzing si Silezia, retragandu-se spre est. Este momentul ales de URSS pentru  a ataca spatele armatei poloneze la 17 septembria 1939. Nefiind capabila sa lupte pe doua fronturi, armata poloneza a fost infranta, iar la 27 septembrie 1939 armata germana patrundea in Varsovia. 
Desi, declarasera razboi Germaniei, Franta si Marea Britanie au ramas intr-un imobilism total, perioada septembrie 1939- mai 1940 numindu-se " razboiul ciudat" sau " un razboi al ocaziilor pierdute", deoarece Germania nu a fost nevoita sa lupte pe doua fronturi si a avut timpul necesar pentru a ocupa Polonia.
In vest, Belgia si Olanda, desi si-au reconfirmat neutralitatea, declarand ca vor intra in razboi doar daca frontierele lor vor fi atacate, se pregateau pentru o asemenea eventualitate, construind fortificatii. 
Intrarea in razboi a Marii Britanii si a dominioanelor sale, a dat nastere unor incidente navale care a dus la blocarea flotei germane in Marea Baltica. Pentru a-si asigura prioritatea asupra fierului suedez, Hitler a invadat Norvegia si Danemarca in aprilie 1940, fara ca expeditia anglo- franceza sa il impiedice. In mai 1940 Hitler a semnat " Planul Galben " care prevedea invadarea Belgiei, Olandei si Luxemburgului, in ciuda neutralitatii, urmarindu-se incercuirea armatelor franco- britanice din nord- estul Frantei. 
Dupa cateva zile, armata olandeza era scoasa din lupta, iar Belgia capitula la 28 mai 1940. A urmat " batalia Frantei " care a durat aproximativ trei saptamani, aceasta fiind obligata sa capituleze la 22 iunie 1940. O parte a teritoriul Frantei, inclusiv capitala intra sub ocupatie germana, iar in sud- est se formeaza Franta Libera.
Dupa capitularea Frantei, singurul stat aflat in razboi cu Germania a fost Marea Britanie, urmand astfe " batalia Angliei ". Aceasta primise oferte de a incheia pace, ceea ce ar fi insemnat recunoasterea tuturor cuceririlor facute de Germania pe continent. In fata refuzul britanic, Hitler a declansat operatiunea " Leul de Mare" care prevedea invadarea Marii Britanii. Inca din august 1940, Germania impusese bombardamentele asupra convoaielor de nave si a porturilor. Insa pierderile suferite de trupele germane ( 450 de avioane ) il obliga pe Hitler sa amaneze invadarea. 
Rezistenta Angliei a determinat Germania si alianta acesteia, Italia, sa caute noi zone de atac. Atfel, la 28 octombrie 1940, Italia a adresat un ultimatum Greciei pentru a-i ceda porturile. Germania face presiuni asupra Bulgariei, care in martie 1940 adera la Pactul Tripartit si ataca Iugoslavia, alaturi de Ungaria. La 22 iunie 1941, incurajat de succesela de pe continet, Hitler ordona declansarea " Operatiunii Barbarossa" de invadare a URSS.


Alte întrebări interesante