Fizică, întrebare adresată de alexandragabrielabun, 8 ani în urmă

Referat despre CURENTUL ELECTRIC
-EFECTELE: Magnetic
:Termic
:Chimic

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gingerx
89

Curеntul electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice.

Efectele curentului electric sunt fenomene care au directa legatura cu prezenta electricitatii. Ele sunt numeroase, fiind intalnite si ca aplicatii în diferite domenii tehnice.

1. Efectul termic  (efectul Joule)

Efectul Joule (numit si efectul electrocaloric sau efectul electrotermic)reprezinta fenomenul fizic de incalzire a corpurilor la trecerea curentului electri cprin ele.

Acesta este un fenomen fizic, ceea ce implica faptul ca toate consecintele s ale nu pot fi reversibile sau inlaturate. Consecintele sale sunt atât negative(daunatoare) cat si pozitive (folositoare). Oamenii au cautat sa foloseasca acest efect, care face parte din viata de zi cu zi a fiecaruia si au incercat sa-i inlature consecintele daunatoare.

2 Efectul chimic

Reprezinta in principiu fenomenul de descompunere in ioni cu ajutorul curentului electric a unor substante solide (electroliti) dizolvate intr-un lichid sau in stare topita.

Cele mai importante aplicatii ale acestuia sunt:

- inmagazinarea energiei electrice (bateriile electrice, acumulatoarele)

;- electroliza solutiilor si topiturilor.

Cea de a doua aplicatie constand in obtinerea de substanta, prin depunere sau degajare, la electrozii unui electrolizor

3 Efectul magnetic

Acesta constă în apariția unui câmp magnetic în jurul unui conductor parcurs de curent electric.

Descoperirea efectului magnetic curentului electric (si notiunilor de electromagnetism) a condus ladezvoltarea extraordinara a tehnicii: realizarea motoarelor electrice, centralelor electrice si iluminatului electric, a televiziunii,radioului, fara de care lumea moderna ar fi de neconceput.

Electromagnetismul, unul dintre cele mai importante fenomene din stiinta naturii, a fost descoperit de omul de stiinta danez, Hans Christian Oersted (1777-1851) care a legat extremitatile unei baterii cu un conductor, vrand sa demonstreze ca acesta se va incalzi cand este parcursa de curent electric. In momentul in care a conectat cele doua borne ale sursei s-a petrecut un fenomen ciudat: acul busolei din apropiere a deviat si nu a mai revenit la pozitia initiala. Oersted si-a dat seama ca curentul din conductor a generat un camp magnetic care a actionat asupra acului busolei.

Alte întrebări interesante