Istorie, întrebare adresată de hgk, 8 ani în urmă

referat despre epoca fierului

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Silai1433
7
in epoca fierului omul nu se mai temea de foc .Îl folosea drept sursa de lumina ,căldură și prepararea marcării.Cu ajutorul focului omul deamu a început să lucreze cu fierul nu cu piatra ,deoarece obiectele facute din piatra se stricau la un moment dat.

Silai1433: acolo unde e scris marcării corect e mancarii*
Răspuns de eleeweleew
6
La sfârșitul mileniului 3, începutul mileniului 2 î.Hr., în sud-estul Europei a sosit un val de indo-europeni. Aceștia erau păstori nomazi ce cunoșteau metalurgia, roata și foloseau calul.
În epoca fierului au loc schimbări profunde în viața oamenilor. Omul începe să prelucreze fierul, armele și uneltele ducând la creșterea productivității și a randamentului. Suprafețele cultivate se extind. Din marea masă a meșteșugarilor, cei ce prelucrează fierul ocupă un loc aparte. Comerțul se extinde pe suprafețe foarte mari. Locul familiei gentilice este luat de familia monogamă (bărbat+femeie). Conflictele dintre triburi devin mai mari ceea ce duce la unirea acestora în uniuni de triburi. În cadrul acesteia apare o aristrocrație militară. 
Între indo-europenii veniți și neoliticii autohtoni a avut loc o sinteză etno-lingvistică și culturală, astefl s-au format noi popoare : grecii, tracii și ilirii.
În epoca fierului, din marea familie a tracilor s-au desprins geto-dacii ca ramură nordică. Arta preistorică este reprezentată de picturile reupestre de la Lăpuș (jud.Maramureș) și Cuciulat (jud. Sălaj).
Alte întrebări interesante