Ed. tehnologică, întrebare adresată de mestercamaricica02, 8 ani în urmă

referat despre Inventariere,Etape și exemplificari (contabilitate)​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
0

Referat despre Inventariere, etape și exemplificări

Fiecare agent economic sau de altă natură, (sindicate, asociații, etc.) are obligația conform legii de a efectua inventarierea anuală, sau în caz de necesitate ori de câte ori este cazul, a tuturor bunurilor materiale și financiare la sfârșitul anului financiar, de obicei la 31 decembrie.

Inventarierea constă în verificarea în teren, adică peste tot unde se află bunurile și de făcut și o verificare amănunțită a conturilor de la bancă, debitori, furnizori, clienți, etc. pentru ca apoi să se confrunte cu cifrele din balanța de verificare.

În cazul în care există diferențe în plus sau în minus, acestea se înregistrează în contabilitate, efectuîndu-se chiar și imputarea cu sumele respective a celor vinovați de imprudență în gestionare, ori în caz de furturi.

Prima etapă a inventarierii este de a se scrie o decizie semnată de șeful unității în care se trec persoanele din interior, sau din o firmă specializată ce vor efectua efectiv inventarierea, data începerii și terminării inventarierii, locul si documentele ce se vor întocmi.

A doua etapă este găsirea pe teren și înscrierea tuturor bunurilor în tabele, unde să se scrie fiecare bun în parte după clasificarea din bilanțul contabil, valoarea de inventar din contabilitate, numărul găsit pe teren și calculul total.

A treia etapă este predarea acestor liste biroului de contabilitate pentru a se corecta erorile și pentru a se confrunta cu cifrele din contabilitate.

A patra etapă este înregistrate valorilor în plus în cont de venit, a celor în minus în cont de cheltuieli, ori în cel de debitori.

Pentru a exemplifica procesul de inventariere se va lua ca exemplu firma S.C. "Azurul" S.R.L IAȘI, unde, în urma efectuării inventarierii, a rezultat că un calculator de 1.000 roni s-a găsit lipsă, că furnizorul S.C. "Ana" S.R.L BÂRNOVA nu a fost înregistrat în conturile analitice de furnizori și că există o diferență în casieria unității de 250 roni.

Înregistrările contabile sunt următoarele:

"Debitori" = "Obiecte de inventar" 1.000

S-a înregistrat în contul analitic furnizorul S.C. "Ana" S.R.L care a fost găsit ca omis.

Se va înregistra lipsa sumei din casierie, debitorul fiind casierul unității:

"Debitori" = "Casa" 250

După ce rezultatele inventarierii s-au înregistrat în contabilitate, se poate întocmi bilanțul contabil ce va reflecta realitatea patrimoniului de la sfârșitul anului financiar.

Succes!

Alte întrebări interesante