Istorie, întrebare adresată de robertfabian7u3t, 8 ani în urmă

referat despre Primul Război Mondial, sa nu fie foarte scurt​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alessiatoma75
28

Răspuns:

Primul Război Mondial a fost un conflict militar declanșat în Europa care a durat de la 28 iulie 1914 pana pe 11 noiembrie 1918 la care au participat peste 70 de milioane de militari. Primul Război Mondial a izbucnit în urma asasinării arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar, la Sarajevo, de către un naționalist sârb. De ce acolo? Pentru ca uatriecii, la pacea din 1878,de la Berlin, luaseră Bosina de la turci. Austria cauta ca, încetul cu încetul, sa și întindă dominația asupra tuturor sârbilor. Iredenistii sârbi de la Belgrad susțineau dorința sârbilor din celelalte părți ale Austriei, Ungariei și Bosniei de a se uni cu Serbia.

Aceasta drama, acest atentat politic ar fi putu rămâne minor dacă s ar fi ajuns la o înțelegere, dacă ar fi putut fi prinși și condamnați vinovații.

Sârbii însă, nu au acceptat unul dintre punctele unui ultimatum pe care l a adresat guvernul austro-ungar, anume nu au acceptat ca ancheta asupra ucigașilor sa fie condusa de polițiști austrieci în Serbia.

Fiind susținuți de rusi, cu care aveau un tratat, au rămas fermi pe poziție

Rusia le a promis ca ii ajuta, Germania a declarat ca sprijină austro-ungaria și astfel rusii optează pentru o mobilizare generala (care a dura mai multe zile)

Odată cu mobilizarea, și Germania dar și Franța trec la rândul lor la o mobilizare generala.

Germania, convinsa de superioritatea sa militara, a crezut ca va câștiga în câteva săptămâni. Spre uimirea lor, s au izbit de o rezistenta neașteptată în Franța, ajutata de Anglia, iar în acest mod un război care trebuia sa durezepatru săptămâni a durat mai bine de patru ani și s a terminat cu prăbușirea Germaniei

Din teama fata de Rusia, România s a aliat cu Austro-ungaria și Germania, la indemnul regelui Carol, dar și cucomplictiatea lui Brătianu, un fel de axa a politicii noastre externe.

Am semnat un tratat cu Austro-ungaria la care pe urma s au aliat Germania și Italia, am încheiat un acord care a rămas însă secret la noi în tara

De fiecare data când se schimba un guvern, prim-ministrul era pus la curent de rege cu acest tratat, pe care îl ținea în seiful sau. Marele public n a știut ca eram legați de Austro-ungaria și Germania pentru ca, în caz de război, sa luam partea lor.

Acest lucru a fost ținut secret deoarece regele Carol nu putea ignora solidaritatea care exista la noi fără de romanii din Transilvania și ca cea mai mare dorința a noastră era sa se întregească tara cu Transilvania. Bineînțeles, sa nu uitam de Basarabia, care era legata de rusi, dar parca în inima romanului atârna mai puțin greu decât problema Transilvaniei.

A doua zi după izbucnirea războiului, regele Carol își aduna guvernul și un Consiliu de Coroana și scoate tratatul - noi trebuie sa intram în război alături de Puterile Centrale. Fiul lui Ion Brătianu., care era șeful Partidului Liberal și prim-ministru, și majoritatea guvernului și al Consiliului de Coroana (inafara de fostul prim-ministru conservator Petre Carp) se opun categoric întrării în război alături de Puterile Centrale și împotriva Rusiei. Regele Carol, cu durere în suflet, accepta neutralitatea României.

A fost adânc afectat de faptul ca nu și a putu tine cuvântul fata de împăratul Austriei și împăratul Germaniei, iar după câteva săptămâni a și murit, în septembrie 1914.

Următorul la tron, regele Ferdinand I, cel mai bun rege pe care l am avut. Se urca, deci pe tron în 1914.

Este căsătorit cu o prințesă jumătate englezoaica, jumătate rusoaica, viitoarea regină Maria, nepoata de fiu a reginei Victoria a Angliei și nepoata de fiica a tarului Alexandru II.

In mare parte sub influenta ei, dar și fijnda ca își sa seama de adevăratul interes al poporului, regele Ferdinand își calcă pe inima - el fiind născut și crescut în Germania - devine mai roman decât mulți romani și hotărăște, în august 1916 sa între în război împotriva tarii sale de origine

După lungi negocieri, în august 1916,Ionel Brătianu încheie cu francezii englezii și rusii un tratat deocamdată secret, în care ni se promit Transilvania, Banatul și Bucovina. Odată acceptat acest plan de către aliați, romanii întra în război la 28 august(15 august pe stil vechi) 1916.

Trecem munții, intram în Transilvania, la început, cum nu era apărată, pătrundem destul de adânc, suntem primiți cu flori și urale de romanii din Transilvania, însă germanii aduc imediat divizii de pe alte fronturi, cu doi dintre maresalii lor cei mai de vaza, Mackensen pe de o parte, Falkenhayn de pe alta, iar mica noastră armata, prost pregatita, prost înarmat, este de la început respinsa peste Carpați, în Muntenia, pe frontul de Sud la Turtuacia suferim din partea armatelor bulgare și germane o teribilă înfrângere

Explicație:

Mno am stat 2 ore sa fac chestia asta ar ajuta o coroana... Zic și eu

Doar la ultima parte la armament nu am stat sa scriu eu pentru ca mor de somn dar în rest nu este nimic copy&paste totul e scris de mana


alessiatoma75: nu am loc sa pun tot textul...
alessiatoma75: referatul eera de doua ori mai mare, am în clipboard încă odată cât scrie în răspuns, dar nu ma lasa sa scriu mai mult.... :(
Alte întrebări interesante