Studii sociale, întrebare adresată de Bocanilla, 9 ani în urmă

Relateati despre viata in perioada dictaturii comuniste in Romania (pe vremea lui Ceausescu).
p.s dau cel mai bun raspuns+vot+multumesc+(eventual) add la prieteni

POST SCRPITUM: (P.S(2))

AS DORI SA RASPUNDA CEI CARE STIU SI AU INVATAT O PARTE DIN ACEASTA LECTIE!
multumesc!


Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
229
      Viata in perioada ceausista era plina de restrictii. Alimentele de baza (carne, oua, lactate, fructe exotice cum ar fi bananele sau portocalele etc) se aducea doar la anumite ore sau in anumite zile si se epuizau intr-o ora doua. Pentru a fi sigur ca prinzi ceva trebuia sa stai la coada inca de la 3-4 dimieata. Painea era la liber doar in Bucuresti, in provincie dandu-se pe baza de cartela (o paine de adult si jumatate de paine de copil).
      Seara de cele mai multe ori ramaneai fara curent, deoarece se facea economie. Apa calda aveai doar sambata si duminica. Programul la televizor dura doar cateva ore, dedicate Telejurnalului si unui film (asta in ultimii ani de dictatura).
     Votul nu era liber, apoi nici nu aveai pe cine vota ca exista un singur partid - Partidul Comunist Roman.
    Pe strada nu puteai sa mergi in grup, erai oprit imediat de militie si legitimat. Nu aveai voie sa vorbesti de rau regimul, puteai fi oricand turnat.
    Nu prea existau multe posibilitati de relaxare sau de distractie ca acum. In lipsa calculatoarelor sau a programelor la televizor (care de multe ori era doar de decor pentru ca nu aveai ce urmari) copiii se jucau mai mult prin fata curtii sau a blocului.
     Elevii aveau uniforme, iar pe piept o ,,matricola'' unde era scris la ce scoala esti. Nu puteai chiuli de la scoala. Daca politia te vedea pe strada te oprea si te ducea de manuta la Director. Daca nu invatai profesorii aveau dreptul sa te urecheze, sa-ti dea ,,castane'', sau bete la palme, sa te puna la colt sau sa stai in picioare toata ora.
      In concluzie viata in timpul regimului comunist nu era foarte usoara, singurele avantaje erau ca-ti dadea casa cu chirie daca nu-ti permiteai sa cumperi una si siguranta locurilor de munca. Aveai bani, dar nu aveai ce sa cumperi cu ei.

Bocanilla: Mersi mult :*
motanudeea: cpl
motanudeea: e mult de scris, am incercat sa scriu doar esentialul, poate mi-a mai scapat cate ceva
Bocanilla: Nu e nimic iti multumesc ca ai depus efortul acesta!
Espectele mele! :*
Bocanilla: Intentia conteaza
Alte întrebări interesante