Respirația și circulația participă la realizarea funcțiilor de nutriție ale organismului uman. a) Precizați două forme de transport al oxigenului și două forme de transport al dioxidului de carbon prin intermediul sângelui. b) Explicați afirmația următoare: „Ventilația pulmonară asigură circulația alternativă a aerului între atmosferă/mediul extern al organismului și plămâni". c) Construiţi patru enunţuri afirmative, câte două pentru fiecare conţinut, utilizând limbajul ştiinţific adecvat. Folosiţi, în acest scop, informaţii referitoare la următoarele conţinuturi: - Fibroza pulmonară – cauze și manifestări. - Capacitatea pulmonară (totală).
Răspunsuri la întrebare
a) Oxigenul ester transportat de la plamani la tesuturi in doua moduri: dizolvat in plasma sau legat de proteine globulare rosii, numite hematii (impreuna formeaza oxihemoglobina). Dioxidul de carbon este transportat de la tesuturi spre plamani prin doua moduri: dizolvat in plasma sau legat de hematii (complexul numindu-se carboxihemoglobina).
b) Aerul imbogatit cu oxigen este preluat din mediul inconjurator prin inspiratie. Acesta este un proces activ prin care se executa miscari are muschilor intercostali (ce maresc volumul cutiei toracice si implicit al plamanilor, in plan antero-posterior) si al diafragmei (care se contracta, cauzand cresterea volumului plamanilor si scaderea presiunii din acestia). Astfel, aerul patrunde in plamani si este distribuit catre organe. Dupa utilizarea oxigenului, organele elimina dioxid de carbon care este trimis ianpoi catre plamani pentru a fi eliminate. Spre deosebire de inspiratie, expiratia este in mare parte un process pasiv (poate fi si activ, prin efectuarea unei expiratii fortate). Procesul este invers fata de inspiratie: muschii intercostali si diafragma se relaxeaza iar presiunea intrapulmonara creste.
c) Fibroza pulmonara este o afectiune a aparatului respirator, provocata de o varietate de factori, precum: fumat, expunere la radiatii (ex. chimioterapie) sau expunerea la factori poluanti sau toxine. Aceasta este caracterizata de cicatrizarea tesutului pulmonar din cauza producerii in exces de tesut conjunctiv.
Capacitatea pulmonara totala este volumul maxim de aer care poate fi retinut în plămâni, la sfârsitul unui inspir forţat. Aceasta este formata din suma mai multor capacitati si volume pulmonare: capacitatea vitala si volum rezidual.
Mai multe informatii despre oxihemoglobina de formare poti gasi la: https://brainly.ro/tema/8221726
Mai multe informatii despre fibroza pulmonara de formare poti gasi la: https://brainly.ro/tema/4088219
#BAC2022 #SJP4