Biologie, întrebare adresată de Catinca6717, 8 ani în urmă

Sistemul nervos și glandele endocrine coordonează funcțiile organismului uman. a) Numiţi trei boli care pot afecta sistemul nervos. b) Explicați afirmația următoare: „Actul reflex este răspunsul organismului la un stimul din mediul său de viață". c) Construiţi patru enunţuri afirmative, câte două pentru fiecare conţinut, utilizând limbajul ştiinţific adecvat. Folosiţi, în acest scop, informaţii referitoare la următoarele conţinuturi: - Glandele suprarenale. - Efecte ale stimulării sistemului nervos vegetativ simpatic.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user8531799413
2

a) Meningita – reprezinta inflamarea meningelor cerebrospinale si este de cauza infectioasa

Hemoragie cerebrala – varsarea si acumularea de sange in tesutul creierului, cauzata de spargerea unor vase de sange

Epilepsia – este cauzata de tumori, infectii sau traumatisme si se manifesta prin convulsii, pierderea cunostintei si agitatea membrelor

b) Actul reflex este un raspuns oferit de un organ efector la actiunea unui stimul. Baza anatomica a actului reflex este arcul reflex, care este o cale de comunicare nervoasa alcatuita din cinci elemente: receptor, cale afrenta, centru nervos, cale eferenta si efector.

Receptorul este o structura specializata in captarea informatiei din mediul exterior care are rolul de a o prelua si transforma stimulul in impuls electric/ nervos. Receptorul poate fi o celula specializata (receptor termic, de presiune, vizual muguri gustativi etc.), un neuron (neuronii din mucoasa olfactiva) sau o fibra musculara modificata (jonctiune neuro-musculara). Caile aferente (transmite informatia de la receptor la centrul nervos) si eferente (transmite raspunsul de la centrul nervos la efector) sunt cai de transmitere a impulsului nervos de-a lungul arcului reflex, reprenetate de neuroni.

c) Suprarenalele sunt glande pereche, localizate deasupra rinichilor, ficare dintre ele fiind alcatuite din doua zone: corticosuprarenala si medulosuprarenala. Zona corticosuprarenala are rolul de a produce corticoizi (glucocorticoizi si mineralocorticoizi) si sexosteroizi iar zona medulosuprarenala are rolul de a produce adrenalina si noradrenalina, hormoni ce stimuleaza sistemul nervos simpatic.

Sistemul nervos vegetativ simpatic activeaza raspunsurile organismului in conditii de stres, denumit si  raspunsul fight or flight. Cateva exemple ale stimularii acestei parti a sistemului nervos vegetativ sunt: in cazul irisului se produce midriaza (dilatarea pupilei), in cazul vaselor de sange se produce vasoconstrictia, in cazul glandelor lacrimale se produce diminuarea secretiei lacrimilor iar in cazul glandelor sudoripare se produce cresterea secretiei.

Mai multe informatii despre actul reflex poti gasi la: https://brainly.ro/tema/7828356

Mai multe informatii despre meningita poti gasi la: https://brainly.ro/tema/7203262

#BAC2022 #SJP4

Alte întrebări interesante